Thursday, May 19, 2016

"Vacation : BFF89 Trip to Melaka"


Hi Assalammualaikum :) 


Sebenarnya trip ni dah lama, bulan February haritu tapi kenapa sekarang baru rasa nak update.. Hihi.. Lagi pon untuk trip kali ni nak kata plan tu tak plan, sebab biasalah bila kita plan mesti benda tu tak jadi, so bila tak plan ehh jadi plakk.. Gitchewww :) Kita hanya merancangkan.. So "BFF89" trip ni adalah kali pertama kitaorang plan nak buat satu gathering or trip or whatever.. Memandangkan after habis sekolah masing-masing dah ada life sendiri, dah ada anak, dah kahwin memang agak susah nak jumpa.. Sangat susah okay! 

So untuk trip kali ni kami semua plan nak ke Port Dickson tapi biasalah if last minute memang susah nak cari hotel, sebab plan nak duduk Ancasa Hotel tapi the date yang kami nak pergi tuh tak available, so tak jadilah plannya.. But kitaorang rasa macam tak best pulak sebabnya dah plan nak pergi bercuti sesama last-last tak jadi plakkan.. So one of my friend cakap kita pergi Melaka.. For me I'm okay je even Melaka tuh my hometown.. Hiks.. Yela bila lagi nak bercuti dengan kawan-kawankan.. So ke Melaka lah kita.. Haha.. 

Untuk "BFF89" trip ni kami pergi seramai 7 orang, even tak ramai tapi happening.. Masing-masing pon dah kahwin, suami-isteri pon kawan kitaorang.. So happy and enjoy.. Malam sebelum pergi tuh kitaorang dah plan nak tunggu dekat petrol pam area rumah, sebabnya kami nak breakfast kat mana ntah tempat tu, aku lupa, plan pukul 8 pagi kena ada sana tapi akulah orang paling lambat sampai.. Haha.. Ampun kawan-kawan.. :) Maklum ada anak kecikkan.. Haha.. (Alasan yang munasabah tak?)

"BFF89" Trip to Melaka

Macam biasa muka owner blog tepek lu.. 
Selfie first before we go.. Hiks..

After dah breakfast, kitaorang terus gerak ke Melaka.. 
Then pit stop kitaorang Cendol Bakar Melaka.. 
Sebabnya kami sampai pon awal dalam pukul 11 macam tu.. 

Firash mama :) 

Mama and Firash :) 

The girls :)

Time kami sampai dekat Cendol Bakar ni pon tade orang lain.. 
Kiranya kami ni first customer of the day.. Haha :P

Lepas dah makan Cendol Bakar kitaorang gerak pergi Pantai Klebang, konon nak tangkap-tangkap gambar dekat ala-ala padang pasir tuh.. tapi jauh deknon nak kena jalan.. memang tak lah nak jalan jauh-jauh ada budak kecik tengah-tengah panaskan.. last kami tangkap gambar kat Pantai Klebang je.. Bolehlah dari tade.. Haha..

Kami ! nampak tak si kembo tuh? omey angat.. Hehe.. 

The boys :) 

BFF89 :) 
untuk trip ni, memang kami dah plan nak buat t-shirt BFF sebagai tanda kenangan-kenangan 
Gitcheww.. 

The Kids :) 

"BFF89" 
Hope our friendship till Jannah .. Amin :) 
#gemuknyaakudisitu #bilanakkurusnifatin #okbai

my small familly .. 
love both :)

Mariam + Ainol = Si Kembo (Helmi & Qarni) 

Mira & Apit ..
The cute lovebirds :)

Shidah & Naura 
Pretty mommy and daughter :)

After dah lencun dengan bergambar dekat Pantai Klebang, its time to lunch.. untuk lunch, kalau dah sampai Melaka tak pekena Asam Pedas memang tak sahkan.. so for lunch we all having asam pedas at Asam Pedas Kak Su, Duyong.. The asam pedas was so sedappp, then the cashier pon baik sangat.. Siap bagi murah lagi.. Huhu.. 

ok dah kenyang and i'm so sweating after dah bergambar tadi so time to check-in.. We all stayed at The Straits Hotel Suites Melaka .. for me the services was okay..
The room quite nice and the breakfast pon sedap and banyak choice.. 

my room.. 

so after check-in and masing-masing dah dapat bilik, so kami rest kejap sebab nanti pukul 5 nak bawak budak-budak mandi kolam.. Hehe.. 

swimming time.. rasanya lepas ni kena kerap bawak Firash mandi pool lah.. 
Sebab mula-mula masuk pool tu dia macam takut-takut.. Haha.. Haishh

Haha.. Perlu ke tutup hidung tuh? Haha 

Lepas dah penat mandi pool, after maghrib kami dinner kat
Ikan Bakar Alai (tak ingat apa nama kedai) tapi seriously sedap.. 

Fatin makan memang tak senonoh.. Haha 
Sementara tunggu makanan sampai, kedai tu memang ramai sangat orang.. 
kami order dulu otak-otak.. Sedap! 

I love the udang masak butter and sotong goreng tepung.. Ishh kena repeat lagi ni.. 

Konon after dinner nak jalan Jonker Walk, nak naik River Cruise, tapi memandangkan habis makan pon dah lambat then dengan kekenyangan lagi.. memang tak laratlah nak berjalankan.. Haha.. Makanya kami balik hotel tidur dan rehat.. Huhu 

Time to pulang and back to the reality life.. Hehe.. 

Tatau bila lagi dapat bercuti macam ni dengan dorang.. 
Masing-masing busy.. miss them so much! 

Should plan for next gathering.. Please..

"Real friends don't get offended when you insult them. But they smile and call you something even more offensive". - i love this quotes! 

Love, 
Fia Aznam Roses


Wednesday, April 27, 2016

"Vacation : Short Getaway to Cameron Highland (2016)"



Hi, Assalammualaikum :)


Setelah sebulan lebih tak menjenguk diary/blog kesayangan aku.. Tetiba tadi usha-usha blog orang untuk review next vacation, terus teringat last March haritu pergi Cameron Highland so dengan pantas aku nak updatelah citer dia kan.. Haha.. 

Sebenarnya untuk tahun 2016 aku ada azam yang aku nak bercuti kalau boleh setiap bulan.. Tak kisahlah kemana pon asalkan boleh releasekan tension ni haa.. Stresslah sekarang kerja, tak happy macam dulu.. Since now dah ada boss baru lagilah environment kerja tuh tak best.. Nak pergi kerja pon tak semangat.. Haha.. Okay enough pasal kerja.. Sempat pulak meluahkan perasaan kat sini.. Haha.. So go to the real story..

Untuk pengetahuan korang puas aku pujuk shuben aku nak pergi Cameron Highland ni.. Sebabnya dia memang tak suka kesana.. Katanya pening kepala jalan kat sana.. Huhu.. So pujuk punya pujuk akhirnya dia akur, sebabnya aku dengan slumber badak terus booking hotel.. Haaa like ai care.. Kihkih.. 

Plannya nak gerak pepagi.. Lepas subuh kononnya nak gerak.. Tapi maklum lerr ada anak kecikkan.. Pukul 10 baru gerak.. Haha.. 

Sabtu, 25 Mac 2016

Before we go, come take wefie.. 
Amboii anak mama pandai dah selfie keluarkan lidah.. 

Sampai dekat sana lebih kurang dalam pukul 3 lebih jugak sebab singgah makan, singgah buat susu anak, singgah nak cuci berak anak.. Haha.. Banyak nau persinggahan! 

Pukul 3.45 petang, baru kami dapat bilik, ohh lupa aku stay dekat Copthorne Hotel, Cameron Highland.. Aku booking via agoda je, for me senang booking via online ni.. Booked and pay.. Settled! Next time nak try book via Trivago or else.. Sekarang ni macam-macam websitekan.. Okay tuh belum study lagi.. Next timelah.. Huhu.. 

Time ni hubby i macam moody sikit sebab letih and pening katanya.. 
Anak i mengendeng je dengan papa dia.. Anak papalah katakan..

Kasi chancelah owner blog nak selfie.. 
For me this hotel quite good.. Receptionist dia pon layan guest dengan baik, bilik bersih, kawasan pon cantik yang paling penting dekat giler dengan Kea Farm.. Jalan kaki je weh! 

Untuk petang tu, kami plan nak pergi Pasar Malam Brinchang. Kat situ memang macam-macam makanan ada jual.. Aku dengan tak menyempatnya borong asam-asam dengan strawberry sebab orang cakap situ murah sikit dari Kea Farm, for me sama je.. Huhu.. 

Sekarang jalan tak tunggu mama dah.. Menonong je.. 


Me again, haha.. Tengok tuh banyak tak i borong makanan.. 

Time ni aku pergi pasar malam awal before 6pm so orang tak ramai lagi.. Nasib baik.. 
after 6pm memang ramai gilerr, sampai nak parking and jem jalan.. 

anak aku time ni memang layan giler makan cendawan goreng.. Haha.. 
First time try kan, tuh yang dia layan sangat sedap kot.. 

Ahad, 26 Mac 2016

Sebelum nak check-out ni sempat aku ajak hubby aku singgah Kea Farm, apa lagi time to shoppinglah.. Untuk di bawak pulang.. Haha.. First time aku rasa jagung susu time ni.. itu pon kakak ipar aku kirim, sampai anak aku nak lagilah.. Sanggup aku mintak kengkonon untuk rasa then bagi anak aku.. Huhu.. 

Apa pon kita breakfast dulu.. 
Nasi Lemak Kukus Brinchang, dekat food court.. Rasa boleh tahan sedap.. Memang ramai giler siap beratur panjang.. 

His favorite food - "Ayemm/Chijem" (Chicken) Haha..

Ohh what's wronglah with this girl, lepas dia, dia lagi.. Haha
Before nak pergi Kea Farm kasi selfie satu kalilah.. 

Oppa Firash.. Haha.. Ingat K-Pop mana tadi.. 
:p

Time to check-out! 
But before that tak sahlah kalau pergi Cameron Highland tak singgah Ladang Teh kan.. Haha.. 


Kami singgah Ladang Teh Cameron Valley je.. 
Panas bak hang time ni, berpeluh gak lah.. Pergi time musim panaskan.. Huhu :)

Okay rasanya sampai sini jelah aku dapat share dengan korang.. So now plan for next vacation.. But where to go? Haha.. Maybe Cherating! Birthday anak aku nak dekat tapi rasanya tahun ni buat simple-simple je kot! Huhu..

Okbai.. Till then.. 

Love, 
Fia Aznam Roses

Tuesday, February 02, 2016

"Vacation : Trip to Langkawi 2016"



Hi.. Assalammuailaikum :) 


Rezeki awal tahun 2016 dapat pergi bercuti bersama-sama family in law aku ke Langkawi.. Untuk pengetahuan korang ini first time aku bercuti dengan family in law.. Hehe.. Yela aku baru 2 tahun kahwin kan and still counting.. Alhamdullilah.. So kami pergi dalam 5 family termasuk mak mertua aku.. It was fun and enjoy even anak buah aku lebih dari 10 orang.. Hihi.. Tapi biasalah kalau dah ada budak-budakkan.. Lagi-lagi anak aku yang memang tengah lasak.. Memang meriahlah kami dari ke Airport sampai ke Langkawi sampai balik KL.. Hehe :) 

Kita orang pergi selama 4 hari 3 malam which is on 22nd Jan to 25th Jan 2016 even MAS tade promo that time tapi aku nak pergi jugak.. Biasalah aku kan kaki jalan.. Hiks :) Dalam kepala ai nak shopping coklat.. Flight kita orang patutnya pukul 9.35pm tapi diawalkan so pukul 7.35pm.. So aku memang amek cuti terus.. Senang tak payah nak pening kepala.. Haha..

Day 1 (Take Off)

With my sisters in law.. Time ni nak check-in bag :) 

Aku memang dah plan nak bawak satu luggage je, sebab nanti kat Langkawi nak beli lagi satu.. 
Haha.. 

Okay bag dah check-in.. Budak busyuk pon nak susu :) 

Both are my manja man :) 
While waiting for our flight.. 

Alhamdullilah.. We are safely landed.. 

Masa dalam flight memang Firash mengamuk sebab mengantuk mungkin petang tu dia tak tidur..  
Memang menguji kesabaran langsung sebab 1 flight pandang weolls.. Sabar jela.. 

Kami sampai check-in homestay semua dalam pukul 10 malam jugaklah.. Memang masing-masing dah kepenatan and mengantuk.. 

Day 2 (Jalan-Jalan)

Hari kedua kami di Langkawi so plan kami adalah jalan-jalan.. Kami ke Cable car, 3D Art Museum, 6D Cinema, Padang Matsirat, Gamat Asli, Pantai Chenang and banyak lagilah *tak ingat*.. Memang hari kedua kami berjalan.. So no shopping-shopping.. Hehe.. Untuk pengetahuan korang aku tak naik Cable car.. Me so sad.. Aku tak pernah naik lagi cable car Langkawi.. Bila ada peluang ni tak dapat naik lagi sebabnya suami aku ni takut.. Gayat katanya.. Haha.. Sabor jela.. 

My family in law :) 

My small family.. 
My suami and my boy :) 

The girls :) 


3D Art Museum.. 
Enjoy gilos kat sini tengok orang bergambar dengan bermacam-macam pose.. Haha :) 
Termasuklah kami.. Hiks.. 

My mak mertua.. :) 

Okay its susu time.. Hehe.. 
Sebelum mengamuk baik bagi minum susu dulu.. 

Okay dah kenyang :) 

After dah jalan-jalan malam tuh my abang ipar belanja makan.. Hehe.. Memang kebetulan aku memang lapar sangat.. Haha.. Makan tak ingat punya.. Okbai.. 

Day 3 (Time to shopping)

Waktu yang iolls tunggu.. Haha.. Its shopping time.. For shopping kami tade lah pergi banyak tempat.. Macam biasalah siapa yang tatau dengan HIG kan.. Sekarang HIG dah ada kompleks sendiri.. Hiks.. Kami pergi Pekan Kuah dulu, Idamansuri, Kompleks HIG :) 

Driver and Co-driver.. Haha.. 
Boleh tidur pulak dia tidur time papa dia drive.. Haishh budak ni.. 

Before shopping mai lah selfie dulu.. Haha..

Bajet je.. Hiks :)

Kusyuk okeh tengah belek set sudu.. 
Nampak tak luggage tu.. ai beli okeh.. Hihi

Waiting .. Kat Idamansuri aku tak shopping.. Sebab tade yang berkenan di hati..

Haha.. Okay balik rumah kemas barang-barang yang dibeli.. Esok tu nak balik dah.. 

Day 4 (Balik time) 

Time beli tak ingat, bila nak kemas..
 Haha.. Memang tak muat.. Nasib baik Fatin bijak.. Jadilah seperti Fatin.. 
HAHAHAHAHAHA.. 

My manja boy :)

Terima Kasih husband.. 
Sebab belanja kami pergi bercuti.. Hehe.. 

Fatin dan bags nya.. Haha.. 

Alhamdullilah selesai percutian 4 hari 3 malam kami ke Langkawi.. Walaupun banyak lagi tempat yang belum aku explore and belum aku jejak.. Haha.. Nak naik cable car, Tasik Dayang Bunting, Underwaterworld.. Haha.. Even tempat tu famous kalau pergi Langkawi.. InshaAllah lain kali.. 

Nak share tips sikitlah :

1. Kain batik boleh beli 5 helai je kat Langkawi ni.. 
2. Kalau nak beli coklat boleh beli kat Pekan Kuah and tak semestinya HIG.. Sebab aku beli coklat kat kedai cina.. Tak ingat apa nama kedai.. Lagi murah dari HIG.. Hiks :) 
3. Jangan bawak banyak bag.. Sebab kat sini confirm korang akan shopping and so boleh beli luggage kat sini.. So tadelah nanti balik korang bawak banyak bag kan.. Sebab kat sini luggage murah and lawa-lawa.. iolls pon beli satu,, Hehe.. 
4. Jangan lupa jalan-jalan kat Pantai Chenang.. and silalah masuk 3D art museum tu.. Sebab bagi aku best.. Haha.. Oh tak lupa.. Malam minggu ada pasar malam and uptown kat Pekan Kuah.. Sila pergi.. 

Okbai.. 

So where next? Haha..
Plan nak pergi Krabi, doakan lah saya supaya menjadi plan itewwww.. Haha.. 

Till then, 

Love,
Fia Aznam Roses