Friday, February 28, 2014

"Mama to be - Tilam Baby"

Hi Assammualaikum :) 


Aku sekarang tengah pening kepala, sebabnya banyak lagi keperluan baby yang aku belum beli.. Tuh baru keperluan baby belum lagi keperluan aku.. Huhu.. Memang aku belum beli lagi untuk keperluan aku time berpantang nanti.. Hehe.. Sebabnya belum survey-survey produk mana yang bagus.. 

Okay sebenarnya aku nak cakap pasal tilam baby, memandangkan aku tade experience so aku tatau tilam baby mana yang bagus dan selesa untuk baby.. Tapi aku banyak jugak review, baca blog-blog dan ramai yang sarankan tilam yang bagus and selesa untuk baby adalah tilam kekabu.. Okay untuk pengetahun dan sejujurnya aku tatau pon tilam kekabu tuh macam mana.. Sobs* I'm so naive.. Kesian anak aku dapat mama mengong, tilam kekabu pon tatau.. Huhu.. 

Memandangkan hari ni sampai Ahad ada baby and mother expo kat klcc, aku ingt nak lah usha-usha tilam baby and breast pump.. Tapi breast pump tuh kenapa mahal sangat haa? Haihh..

Tapi sebenarnya kakak ipar aku ade jugak hadiahkan tilam baby.. Tapi biasalah, aku rasa macam nak beli lagi satu je.. Huhu.. Sebabnya nanti aku berpantang kat rumah ibu aku. so yang lagi satu boleh simpan kat rumah kan tak pon boleh bawak jenjalan kan.. Ye dokk? Hehehe.. *sebenarnya alasan je semua tuh.. Padahal tamak nak beli lagi satu kan.. Hehe.. Alaaa aku bukan apa, sebab baby first kan so aku tak kisah lah spend lebih sikit.. Bukan selalu.. Huhu 

Haa, inilah tilam yang kakak ipar kita belikan.. Hehe.. Omeykann.. Purpleee lagi.. *fav color ni..
Tapi satu ni jela tilam kita, tuh yang ingat nak beli lagi satu kan.. 

Okay sekarang ni, aku kena listkan barang apa yang belum lagi.. Sebabnya setiap kali keluar nak beli barang baby mesti blurr nak beli apa.. Haha.. Sebab rasanya macam nak beli semua je.. Huhu.. 


Love, 
Fia Aznam Roses


Friday, February 07, 2014

"Mama to be - Checklist Keperluan Baby"


Hi Assalammualaikum :) 


Memandangkan usia kandungan aku dah nak masuk ke-6 bulan, so kenalah prepair barang-barang keperluan baby.. Prepair sikit-sikit je.. gitewww.. *sikit ke?? Overrrr tauu bila bab menshopping ni, lagi-lagi kalau bab nak menghabiskan duit.. Harus kena overr.. Huhu.. Sebelum-sebelum ni, aku selalu jugak baca pasal checklist-checklist keperluan baby ni.. Excitedkann.. Lagi-lagi anak 1st kan.. So ke-excited-kan dia lain macam sikit.. Hehe.. Tapi aku rasa bukan aku je kot yang excited bab nak menshopping barang-barang baby ni.. Mesti mama-mama to be kat luar sana pon sama kan? kan? kan? Hehe.. 

Cuma sekarang ni, adalah barang baby yang aku dah beli, alaa barang-barang yang basic je.. Itu pon semua barang-barang tuh aku beli dekat expo time dekat PWTC dengan Mid Valley hari tuh.. Lagi pon, baju-baju tuh tade lah aku beli lagi.. Sebab tatau jantina baby lagi.. InshaAllah lepas scan 3D/4D and dah tau jantina baby baru start nak cari baju untuk baby.. Mesti geramm je kan tengok baju-baju baby yang comel-comel belaka.. Heee :) 

Motif sebenar nak menaip/menulis ni nak chegitaa pasal checklist keperluan baby kan? Yang excited nak shopping ni dah kenapa Fatin? Hewhew.. Opssie! Huhu.. Okaylah seperti yang tertera dekat title atas tuh, meh la kita chegitaa pasal checklist keperluan baby ni.. Tapi tapi tapi, checklist ni, aku copy paste je kat blog mama-to-be, alaaa untuk buat refer-refer gitewww.. Heee :) 


Baby [PAKAIAN] 

1- Baju harian @ siang-baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak
2- Baju malam @ tidur-baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit
4- Baju jalan2
5-Mittens & Booties-yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki. 
6- Bonnet @ topi
7-Sapu Tangan- beli yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
8- Bib- mula-mula rasa macam taknak beli, tapi tengok ada baby yang minum pakai botol dan susu meleleh2 kene baju..jadi terus rasa tu salah satu keperluan jugak kot. .
9- Barut-yang ni penting untuk baby.
10- Bedung- haaa yang ni banyak gilaaaa beli! haha. taktaulah kenapa, maybe sebab rasa comel sangat. Harap2 nanti baby nak laa kena bedung.


Diapering

1-Napkin- dah terbeli sebenarnya brand Pureen. beli 1 pack je, kalau guna pon mungkin untuk bedungkan baby je atau sebagai backup.

2-Diapers @ Lampin pakai buang- setakat ni survey-survey ramai yang suggestkan beli brand Mamy Poko atau Pet-Pet. Ramai yang cadangkan beli lebih sikit sebab baby awal-awal banyak kali "poopoo".hehe. Tunggu masa ekspo baby nantilah nak borong , murah sikit.
3-Wet Tissue
4-Changing mat- untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiber terkencing mase bukak baju dia.

5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
6-Detergent khas pencuci baju


Baby Care dan Grooming

1-Bedak Bayi 

2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil) -jenama Johnson&Johnson 
4-Putik Kapas (Cotton Bud) 
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
6-Minyak Telon-nak beli minyak yuu yee sebelum ni..tapi ade dengar minyak tu tak halal..biler kite was was kite tak ley guna..jadi nak carik minyak telon pulak
7-cotton ball
8-Nappy Cream-beli kot2 montot baby nanti tak sesuai pakai diapers dan tumbuh ruam

Nursering [keperluan tidur baby]

1-Set Tilam
2-Baby Cot-tak beli lagi sebab suami cakap bulan depan baru beli.Yeayyy! dah survey and dah ada yang berkenan di hati :'D
3-Kelambu[mosquito net


Feeding

1-Botol dan puting susu saiz S - maybe akan beli jenis Tommee Tippee
2-Bottle Sterilizer 
3-Berus Pembersih Botol
4- Penyepit Botol
5- Nipple Cream
6-Nursing Pad Washable
7- Nursing Pad Disposal
8-Breast Pump
-belum beli lagi. Plan nak beli dekat ekspo baby nanti. Dalam hati dah berniat awal-awal nak beli jenis Medela Freestyle, puas dok berperang dengan suami sebab dia cakap mahal sangat.haha. Tapi takpe, masih dalam proses menggoda dia supaya beli jugakk. Tak kira, tak kira. 
9-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel] 
10- Nursing Pillow- yang ni dah beli masa kandungan 3 bulan aritu sebab keperluan tiap-tiap malam nak tido lapik bawah perut dengan bahagian pinggang. So nanti baby dah keluar boleh lah guna balik time nak breastfeed baby.
11-Nursing Bra
12-Termos

Travel

1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle-warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais.ade orang suker rendam pakai air suam jer..
3-Baby carier

4-Stroller- maybe akan beli selepas bersalin nanti. 
5-Nursing cover-senang kalau kene BF kat public.boleh cover.
6-Car seat
Bathing

1 Tuala baby
2 Besen Mandi[Bath Tub
3 Toiletries set
Keperluan berpantang 

1 Set jamu
2 Tungku 
3 Tuam/tungku baby-ramai yang cadangkan beli tungku atau tuam baby ni untuk kembung perut
4 Baju sejuk
5 Kain batik-mintak kat mak je sebab mak ialah peminat tegar kain batik! haha. 
6 Stokin
7 Nursing bra
8 Maternity Pad
9 Tuala mandi
10 Breast pad
11 Tukang urut
12 Bengkung
13 Air Zam-zam selusuh

Extra

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Mainan baby
3 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
4 Hanger
5 Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby


See itu adalah checklist barang keperluan baby and untuk mama-to-be kat luar sana.. Tapi ingat ye, beli ikut keperluan tau.. Jangan membazir ye mama-mama kat luar sana.. Maklumlah, barang-barang baby ni comel belaka, nanti kang beli sampai lupa dunia.. Hehe.. *Pesanan untuk diri sendiri jugak ni*.. Huhu.. 

Tengok bukan aku je tau yang bersemangat bagai, en. hubby aku pon sama tau.. 
nampak tuh nampak tuh.. Hehe :) 

Ni la serba sedikit yang aku beli time dekat baby expo, Mid Valley hari tuh.. 
Sikit je kan aku beli? Huhu..  

Yang ni la pulak time aku beli time dekat baby expo, PWTC.. 
Husband mesti excited.. Haha.. Cutenya awak sayang.. Huhu :P 

 Ini lah kami yang terbaru.. Hehe.. Perut semakin membesar dan saya sangat happy! 

Terima kasih to en. husband sebab selalu mengurut saya time sebelum tidur.. Huhu.. Bukan tuh aje, kadang-kadang tolong buatkan susu paksa minum, hehe.. Buatkan air, basuhkan baju, belikan makanan apa yang dihajati, carikan ubat, carikan buah delima walaupaun susah nak jumpa buah tuh, last-last belikan Jus Delima terus.. Hehe.. Terima Kasih sayang.. I love you.. Semoga hubungan kita berkekalan hingga ke Jannah sayangku.. *Bukan senang nak jiwang dekat blog ni tau*.. Hehe :) #Tutupmuka

To anak mama : Mama sayang anak mama.. Semoga anak mama menjadi anak yang soleh/solehah.. Amin Ya Rabbal Al-amin :) 


Love, 
Fia Aznam Roses