Tuesday, October 13, 2015

"Vacation : Percutian ke Pulau Pangkor, Perak"


Hi Assalammualaikum :) 


For your information aku dah lama tak pergi bercuti dengan family aku.. Kalau pergi bercuti pon tempat, alaaaa paling dekat lah Port Dickson.. Sampaikan aku dah tahu apa yang ada kat PD tu.. Lagi pun sekarang dah bulan October, so memang time orang pergi bercuti bila nak dekat hujung tahun macam ni? Ye dakk? Hehe.. 

Plan sebenarnya nak pergi Langkawi, sebabnya aku memang suka pergi sana.. *yela akukan hantu coklat* memang tempat fav lah kan.. Haha.. Tapi kos nak ke Langkawi kalau tade RM2000 dalam tangan tak usah lah, lagi-lagi orang boros macam aku ni.. Kang nampak tu nak beli, nampak ni nak beli.. #JanganKecam.. Haha :) 

So untuk kali ni punya percutian aku plan dengan suami and family aku nak ajak dorang pergi Pulau Pangkor, sebabnya.. aku belum jejak lagi Pulau Pangkor.. Lagi pun bagi aku ini kira percutian bajet lah.. Yela orang cakap kat sana tade apa sangat.. If nak shopping pon ikan bilis.. Haha.. 

Jumaat, 9.10.2015 

Aku bertolak hari Jumaat pukul 10 pagi.. Kononnya nak sampai Lumut sebelum pukul 1.. Yela nanti if lambat-lambat tade ferry.. Haha..  Padahal ferry ada je sampai 8.30 malam.. Huhu.. Lagi pon aku bawak anak aku, yelah takkan nak tinggalkan? Huhu.. takut lah if lambat-lambat nanti merengek pulak anak aku.. Biasalah budak ni mood dorang tak menentu.. Hehe.. Then end up aku sampai Lumut pukul 2 petang.. Sebabnya suami aku ikut jalan jauh.. Patah pinggang duduk dalam kereta lama-lama.. Haha.. 

Bila dah sampai harus snap picture kan.. Hehe.. 
My ibu and ayah.. Tengok anak aku tuh, muka excited plus anak aku dah besar so tersangatlah active.. Penat weh nak mengejar.. Huhu 

Dalam ferry.. 
*Sementara nak tunggu ferry ni berjalan, time ni aku dah penat sangat muka habis lencun dengan minyak + peluh* but #likeaicare :)

and finally...
Alhamdullilah jejak jugak aku di Pulau Pangkor.. Tergoda okeh tengok taxi jambu ni.. 
Huhu.. Pink giteww.. 

okay bila dah sampai Pangkor ni, dalam kepala aku tak fikir apa aku terbayang katil je.. Haha
Tak sabar nak check in weh.. nak baring.. Aku stay dekat Lyana Villa, Teluk Nipah.. 
Aktiviti petang tu tade apa sangat.. nak mandi laut pon aku malas.. sebabnya aku sampai dalam 
pukul 3 lebih.. so aku just lepak bilik.. beli lempeng pisang and apam balik sedap.. bape kali aku pergi beli apam balik tu.. Haha.. 

Sabtu, 10.10.2015

Untuk hari kedua dekat Pangkor ni, tak sah la kan dah sampai pulau tak pergi buat snorkeling..
So pagi tu aku pergi snorkeling dengan adik-adik aku semua.. It was fun okeh.. First time sebenarnya aku bersnorkeling.. Haha.. and i proud of myself.. ececeh 

HAHA

Sebelum nak naik boat.. pusing pulau :)
#Selfiedulu

My lil' family yo.. Anak aku tak suka pakai safety jacket tu.. Haha.. 
Dia asyik tarik tarik je.. Huhu.. Rimas kot.. 

Yeayyy.. #Abaikanrotiditangan.. Haha :) 

It's snorkeling time.. Huhu

*Tapi banyak batu la.. Habis luka kaki and tangan.. Then batu dia licin.. So kena careful.. 
Aku snorkeling dekat Giam Island :) 

After snorkeling, nak pusing-pusing satu pulau dengan van jambu.. 
Charges van jambu : RM80.00 
Van jambu bawak pergi Temple.. 
Sini fridge magnet murah gilosss - 7 jenis : RM10.. 
Kalau dekat Teluk Nipah mahal - 3 jenis - RM 10.. So aku beli fridge magnet dekat sini untuk souvenir bagi kat kengkawan and ipar duai je.. Hehe :) 

After Temple, van jambu bawak pergi Kota Belanda.. 
Dekat sini tade pape pon.. Tapi untuk nak tangkap gambar or selfie bolehlah.. 
Time aku pergi ni ada group perempuan siap baring lagi okeh nak snap picture punya pasal.. Haha

Lepas dah melawat tempat bersejarah dekat Pangkor, van jambu bawak pergi pekan,, 
Untuk shopping ikan bilis ke, sotong ke and so on.. Haha.. 
Bagi aku a bit mahallah berbanding dekat Jeti Lumut.. Tapi aku beli jugak lah.. Ikan bilis untuk mertua.. Tapi pekan dia macam pekan koboi je.. tak banyak lah orang jual.. Huhu..

Lepas penat pusing pulau dengan van jambu.. Balik chalet dan rehatkan badan.. Tak mandi laut pun petang tu.. Sebab dah penat.. :)

Ahad, 11.10.2015

Masa untuk pulang.. Bangun awal okeh sebab kononnya takut nanti dekat ferry ramai orang.. Time orang nak balikkan.. Pukul 9 pagi dah tunggu van jambu fetch untuk hantar ke jeti.. Tapi nasib baik orang tak ramai lagi time ni.. Huhu.. Mungkin awal lagi kot.. :P 

Before balik marilah tangkap gambar dekat tepi pantai.. 
Tapi malangnya anak aku tak duduk diam.. Gambar semua gegor.. Sedihh.. 
HAHA.. 

Kami lagi.. 
Sebelum ferry bergerak..Sempat lagi.. 

My beautiful family :) 
Syukur Alhamdullilah.. Tamatlah percutian 3 hari 2 malam kami di Pulau Pangkor.. 

Lepas ni kemana pulak kita? 
Hehe.. 


Love, 
Fia Aznam Roses


Wednesday, August 12, 2015

"Firash Arryan Turns 1 - Theme : Western Cowboy"


Hi Assalammualaikum :) 


Lamanya tak update blog.. Rindu.. Sorry lama menyepikan diri  :( 
Ohh btw, Selamat Hari Raya AidilFitri.. Maaf Zahir dan Batin.. Kosong-kosong ye :) 

Alhamdullilah anak aku Muhammad Firash Arryan dah pun genap SETAHUN masa 12 June 2015 harituh.. Allah kejapnya masa berlalu.. Rindu masa sakit bersalin.. Huhu.. 
Masa birthday Firash haritu aku adalah buat small Birthday Party untuk dia.. Excited wehh nak celebrate birthday anak.. Hehe.. 

Memandangkan previous entry aku ada cakap nak buat tema Western Cowboy.. Alhamdullilah terlaksana dan tercapailah hajat aku tuh.. Huhu.. Walaupunnnn nan hadoooo.. Haha.. 

The Invitation Card :) 

Theme : Western Cowboy.. 
Haha! Ada hashtag lagi wehh.. :P 
#firasharryanturns1

Decorations :)

Banner ni gigih weh aku gunting print.. 
Dua malam tak tidur nak mengunting benda alah ni.. 

Tema pon cowboy, harus ada corak lembu-lembu.. Haha.. 

Birthday Cake :)


Cake ni aku buat biasa-biasa je.. 
Tak mampu nak buat yang 2 tingkat.. Haha.. 

Candy Buffet :) 









Memandangkan aku buat dekat rumah mak aku, 
memang ramailah kanak-kanak riang yang datang maka candy buffet tak serupa candy buffet.. LOL!
Haha.. Letak tak sampai 1 minit habis.. 

Birthday Boy :) 


Inilah Birthday boy.. 
Bad mood :( 

Sesi memotong Kek :)




Time potong kek ni, mood Firash swing sikit.. Haha..
Maybe sebab mengantuk.. 

Terima Kasih pada tetamu yang sudi hadir di majlis harijadi Firash.. 
















Dalam hati tatau nak cakap apa and tak expect pon ramai tetamu yang hadir.. Alhamdullilah.. Terima kasih banyak-banyak untuk tetamu yang hadir dan bagi Firash present, duit and macam-macam lagi.. 
Terima kasih juga untuk family, jiran, aunty and uncle dan my family in law yang banyak tolong dari mula dan habisnya majlis hari jadi Firash.. Terima kasih jugak pada photographer yang sudi bagi pakej murah.. Kahkah.. Syukur sangat majlis berjalan dengan lancar.. Alhamdullilah.. 

Okay lepas ni aku share outdoor photoshoot session.. 

Bye! 

Love,
Fia Aznam Roses 

Tuesday, May 12, 2015

"Planning and Checklist Birthday Party"


Hi! Assalammualaikum :) 


My little baby but not so little anymore, Muhammad Firash Arryan akan masuk umur 1 tahun tak lama lagi.. Huwarghh :( Macam tak percaya anak mama dah besar.. How time flies.. Rindu nak bau baby lagi.. Sobs :( #Emosi 

Belanja satu gambar : 
Time ni pre-birthday celebration untuk Firash Arryan yang ke 11 months.. Kisahnya! 
Haha.. Mama dia memang excited bab-bab cam gini.. 

Haaa, memandangkan Firash tak lama lagi nak masuk umur yang ke setahun aku ingat nak buat small birthday party untuk my baby.. Hehe.. Anak 1st kan.. Excited lah nak buat birthday untuk dia.. Siap google lagi theme apa yang best yang menarik.. Huhu.. Motif sangatkan.. :) 

Here the checklist baby :) 

Theme : Okay untuk nak buat birthday party, benda 1st sekali fikir mesti tema kan.. Tema apa yang best yang awesome gitewww.. Memandangkan aku dah google untuk tema apa yang nak aku buat.. Haaaa.. Jeng jeng jeng.. So tema pon aku da decide nak buat tema apa.. Kalau nak tau tema apa aku buat.. Next entry okay.. Kah! #Poyo.. 

Tadelah sebenarnya tema untuk birthday party Firash aku pilih tema western cowboy..
Penat tau iolls fikir nak buat tema apa.. Last i decided nak buat theme ni.. 

Date & Time : Lepas pilih theme, so mesti lah kena ada date and time pukul berapa kita nak buat kan bila korang nak buatnya.. Aku buat awal sikit sebab bulan June banyak wedding lah.. Takkan aku nak buat lepas raya.. Macam tak syok pulakkan.. Hee :) 

Sepatutnya birthday Firash : 12th June 2015
Tapi aku buat 30th May 2015,
From 3.30 - 6.30 pm.
Awal beberapa minggu.. Tak salahkan? 

Venue : Venue ni penting okay.. Terpulang kat korang nak buat dekat mana.. Restoran ke, kedai mamak ke, fast food restoran ke, hotel ke.. Kalau tempat-tempat macam tuh korang kena booked awal.. Bagi aku leceh nak kena booking awal buatnya tak jadi ke apa ke.. So senang bagi aku, aku buat kat rumah mak aku je.. Hehe..  

Decorations : For decorations ni aku tak tekan kan sangat.. Sebab buat pon small birthday party kan.. so buat yang mana mampu lerr.. Setakat banner, props tuh aku print je.. Senang.. Jimat kos.. Huhu.. 
Balloon tuh memang kena ada untuk memeriahkan lagi majlis tuh.. So balloon aku beli kedai biasa je.. DIY mungkin ada.. Heee :) 

So untuk menjadikan western party tuh, aku kena cari kuda.. HAHA.!

Goodies : Haaa untuk goodie bag memang kena ada.. Sebab macam tak syok pulak guest datang balik dengan tangan kosong.. Huhu.. So memang bagi aku kena ada benda ni.. Untuk goodie bag ni aku dah beli dah apa yang aku nak bagi.. Alaaa benda simple je.. Segan la nak bagi tahu.. 


Aku pakai brown paper bag je.. Beli kat mydin RM3.90.. 

Mungkin aku buat cenggini je.. 

Guest List : Guest list ni pon kira penting juga, sebab kena kira bajet berapa kita nak invite orang kan.. Bagi aku, aku invite orang terdekat dan kawan-kawan je.. 

Birthday Cake : Untuk cake aku buat cake biasa je.. Cake buttercream then tepek la pic yang tema aku nak tuh.. Hehe.. Senang kan? Simple! 

Lawo kan cake macam ni.. Tapi ni fondant cake.. Aku tak suka.. 
Nampak lawa tapi hampeh tak sedap nanti.. 

So aku buat cake biasa je.. Tepek muka anak aku kot. LOL!

Photographer : Sebenarnya photographer ni tade lah penting pon.. Tapi disebabkan ini anak first so aku amek lah.. Demimu anak.. More to kenangan la orang cakap.. Haks! 

Candy Buffet : Untuk candy buffet ni bagi aku mesti kena ada.. Sebab birthday party kan.. Mesti lah budak-budak je yang ramai.. 



Mungkin aku akan buat macam antara tiga ni! Haha.. 

Invitation Card : Untuk invitation card sebenarnya tade lah sangat tapi aku adalah buat untuk soft copy je.. Invite via Facebook.. Sekarang ni kalau tade laman sosial taleh hidup wehh.. Haha.. Untuk hard copy mungkin ada, tapi aku bagi untuk orang-orang terdekat je.. 

Outfit : Yang ni wajib weh.. Sebab nak celebrate birthday anak takkan nak pakai selekeh kan.. Haha.. So untuk ni aku dah beli tapi for my baby.. For myself and my hubby belum beli lagi.. Tunggu gaji la.. Sekarang tade bajet! Haha.. 

Pakaikan Firash cenggini lah.. Comel tak? Hehe

Okaylah rasanya sampai sini jela kot planning and checklist aku.. Tak kisahlah macam mana pon, lari dari tema yang sepatutnya ke.. Aku cuma harap supaya majlis berjalan dengan lancar je.. Amin..

Now nak sambung gunting TQ Tag.. Banyak lagi weh.. Help me please! Tata~

Love,
Fia Aznam Roses