Tuesday, May 12, 2015

"Planning and Checklist Birthday Party"


Hi! Assalammualaikum :) 


My little baby but not so little anymore, Muhammad Firash Arryan akan masuk umur 1 tahun tak lama lagi.. Huwarghh :( Macam tak percaya anak mama dah besar.. How time flies.. Rindu nak bau baby lagi.. Sobs :( #Emosi 

Belanja satu gambar : 
Time ni pre-birthday celebration untuk Firash Arryan yang ke 11 months.. Kisahnya! 
Haha.. Mama dia memang excited bab-bab cam gini.. 

Haaa, memandangkan Firash tak lama lagi nak masuk umur yang ke setahun aku ingat nak buat small birthday party untuk my baby.. Hehe.. Anak 1st kan.. Excited lah nak buat birthday untuk dia.. Siap google lagi theme apa yang best yang menarik.. Huhu.. Motif sangatkan.. :) 

Here the checklist baby :) 

Theme : Okay untuk nak buat birthday party, benda 1st sekali fikir mesti tema kan.. Tema apa yang best yang awesome gitewww.. Memandangkan aku dah google untuk tema apa yang nak aku buat.. Haaaa.. Jeng jeng jeng.. So tema pon aku da decide nak buat tema apa.. Kalau nak tau tema apa aku buat.. Next entry okay.. Kah! #Poyo.. 

Tadelah sebenarnya tema untuk birthday party Firash aku pilih tema western cowboy..
Penat tau iolls fikir nak buat tema apa.. Last i decided nak buat theme ni.. 

Date & Time : Lepas pilih theme, so mesti lah kena ada date and time pukul berapa kita nak buat kan bila korang nak buatnya.. Aku buat awal sikit sebab bulan June banyak wedding lah.. Takkan aku nak buat lepas raya.. Macam tak syok pulakkan.. Hee :) 

Sepatutnya birthday Firash : 12th June 2015
Tapi aku buat 30th May 2015,
From 3.30 - 6.30 pm.
Awal beberapa minggu.. Tak salahkan? 

Venue : Venue ni penting okay.. Terpulang kat korang nak buat dekat mana.. Restoran ke, kedai mamak ke, fast food restoran ke, hotel ke.. Kalau tempat-tempat macam tuh korang kena booked awal.. Bagi aku leceh nak kena booking awal buatnya tak jadi ke apa ke.. So senang bagi aku, aku buat kat rumah mak aku je.. Hehe..  

Decorations : For decorations ni aku tak tekan kan sangat.. Sebab buat pon small birthday party kan.. so buat yang mana mampu lerr.. Setakat banner, props tuh aku print je.. Senang.. Jimat kos.. Huhu.. 
Balloon tuh memang kena ada untuk memeriahkan lagi majlis tuh.. So balloon aku beli kedai biasa je.. DIY mungkin ada.. Heee :) 

So untuk menjadikan western party tuh, aku kena cari kuda.. HAHA.!

Goodies : Haaa untuk goodie bag memang kena ada.. Sebab macam tak syok pulak guest datang balik dengan tangan kosong.. Huhu.. So memang bagi aku kena ada benda ni.. Untuk goodie bag ni aku dah beli dah apa yang aku nak bagi.. Alaaa benda simple je.. Segan la nak bagi tahu.. 


Aku pakai brown paper bag je.. Beli kat mydin RM3.90.. 

Mungkin aku buat cenggini je.. 

Guest List : Guest list ni pon kira penting juga, sebab kena kira bajet berapa kita nak invite orang kan.. Bagi aku, aku invite orang terdekat dan kawan-kawan je.. 

Birthday Cake : Untuk cake aku buat cake biasa je.. Cake buttercream then tepek la pic yang tema aku nak tuh.. Hehe.. Senang kan? Simple! 

Lawo kan cake macam ni.. Tapi ni fondant cake.. Aku tak suka.. 
Nampak lawa tapi hampeh tak sedap nanti.. 

So aku buat cake biasa je.. Tepek muka anak aku kot. LOL!

Photographer : Sebenarnya photographer ni tade lah penting pon.. Tapi disebabkan ini anak first so aku amek lah.. Demimu anak.. More to kenangan la orang cakap.. Haks! 

Candy Buffet : Untuk candy buffet ni bagi aku mesti kena ada.. Sebab birthday party kan.. Mesti lah budak-budak je yang ramai.. 



Mungkin aku akan buat macam antara tiga ni! Haha.. 

Invitation Card : Untuk invitation card sebenarnya tade lah sangat tapi aku adalah buat untuk soft copy je.. Invite via Facebook.. Sekarang ni kalau tade laman sosial taleh hidup wehh.. Haha.. Untuk hard copy mungkin ada, tapi aku bagi untuk orang-orang terdekat je.. 

Outfit : Yang ni wajib weh.. Sebab nak celebrate birthday anak takkan nak pakai selekeh kan.. Haha.. So untuk ni aku dah beli tapi for my baby.. For myself and my hubby belum beli lagi.. Tunggu gaji la.. Sekarang tade bajet! Haha.. 

Pakaikan Firash cenggini lah.. Comel tak? Hehe

Okaylah rasanya sampai sini jela kot planning and checklist aku.. Tak kisahlah macam mana pon, lari dari tema yang sepatutnya ke.. Aku cuma harap supaya majlis berjalan dengan lancar je.. Amin..

Now nak sambung gunting TQ Tag.. Banyak lagi weh.. Help me please! Tata~

Love,
Fia Aznam Roses