Wednesday, April 16, 2014

"Mama to be - Sesi mencuci/mendobi baju baby"


Hi Assalammualaikum.. 


Alhamdullilah, semalam genaplah usia kandungan aku 32weeks.. Pheww.. Hanya tinggal lagi beberapa minggu saja.. Beberapa minggu okay.. Semoga Allah SWT permudahkan semuanya.. Amin.. So bila kandungan dah masuk ke 30weeks banyaklah benda yang nak kena settlekan.. Ye dokk? Mana nak kena settlekan barang baby, barang mak budak ni lagi.. Hehe.. Tapi barang aku ada yang belum beli lagi.. Nak tunggu suami itewww belanja.. Eh? Haha.. 

So memandangkan kandungan semakin membesar dan berkembang dengan jayanya pada 30weeks hari tuh, aku pon start untuk mencuci baju baby.. Yela bila lagi nak mencucikan? Takkan nak tunggu beranak baru nak basuhkan? Hihihi.. Lagi pun kulit babykan sensitif.. Nak tanak kenalah basuhkan.. Sebenarnya plan tak berapa rajin sangat nak basuh baju baby ni, tapi demi anakku yang tercinta, aku gagahkan juga diri aku ni untuk membasuh dengan penuh kasih sayang.. 

Untuk mencuci baju baby ni aku guna pencuci Pureen ABD, serious bau sabun ni memang wangi rasa macam nak buat sabun badan je.. Haha..  Aku beli sabun ni time baby fair hari tuh, aku grab sabun ni dalam 3 botol jugak la.. Tamakkan? 

Sebelum nak mulakan project mencuci ni, aku keluarkan semua baju baby yang aku beli, sebab nak buang price tag, takkan nak cuci dengan price tag sekalikn? Hehe.. So memandangkan rumah aku bercarpet, so aku alaslah baju baby dengan kain pelikat suami aku.. Nasib suami aku tak kisah.. Haha.. Yela carpetkan berhama.. Kesian baby I nanti.. Walaupun nak cuci aku alas jugak dengan kain.. Hihihi..  

Okay 2 besen ni je yang aku mampu basuh dulu, ada lagi yang aku belum basuh.. Basuh sikit-sikit kalau basuh semua memang tak laratlah iolls.. Hehe.. Sebabnya aku tak basuh pakai mesin, aku basuh pakai tangan dengan penuh kasih sayang.. Tuh yang mampu 2 besen je.. Kalau basuh semua gamaknya dalam 4 besen la kot.. Haha.. 

So aku rendam dalam 30 minit jugaklah.. Dah siap rendam masa untuk bilas.. Penat tauu.. Dala aku basuh baju sendiri tanpa pertolongan suami.. Huhu.. Mencangkung aku bilas baju baby ni.. Penat mencangkung last-last aku bersila terus.. Haha.. 

okay settled membasuh, now masa untuk sidai.. So sidai baju ni memang kena minta pertolongan suamilah.. Kalau semua I buat memang tak laratlah, ada jugak yang iolls pengsan jap lagi.. Huhu..


See, baru 2 besen penuh 1 ampaian ni.. Kalau 4 besen tadi? Haha.. 
Sampai tak cukup hanger tau..  

Yang ni pula aku sidai, boots, mittens, bibs, and hankerchief.. Hehe.. 

This week baru nak selesaikan baju baby yang separuh lagi tuh.. Sakit lagilah pinggang iolls.. Haha.. Tape malam-malam ade tukang urut.. Ehh.. Hihih.. 


To anak mama : Mama sanggup buat apa saja untuk awak sayang.. Mama harap semoga awak sihat dan membesar dengan IzinNya.. Mama tak sabar nak peluk awak.. 

Okay, till then. 


Love, 
Fia Aznam Roses