Thursday, November 20, 2014

"Cukur Jambul - Muhammad Firash Arryan"


Hi Assalammualaikum :) 


Seperti yang korang semua tahu, last Saturday aku ada buat majlis anak aku, Majlis Aqiqah & Cukur Jambul pada 15.11.2014. So untuk entry Majlis Aqiqah tuh nanti aku up satu entry ye.. Hehe.. Sebabnya gambar belum dapat lagi dari photographer.. Tataulah bila dapatnya.. 

Aku tahu kalau ikut sunnah baby boleh botakkan rambut or cukur rambut pada hari ke-7, tapi aku tak buat pada hari ketujuh tuh, kononnya lepas pantang aku nak buat majlis cukur jambul.. Tapi cancel sebab tak kena date.. Lagi pon aku bersalin dalam bulan puasa.. So habis pantang pon 2 hari sebelum raya.. Hehe.. 

Kalau nak diikutkan rambut anak aku memang lebat.. Hurmm patutlah time pregnant aku asyik rasa nak terkencing je.. Betul ke kalau rambut anak lebat maknya akan rasa kerap nak buang air? Hihi.. Mitos ke? Ntah aku pun tatau.. Aku dengar orang cakap je.. Tapi memang time pregnant tuh aku memang kerap sangat nak buang air.. Then perut pun asyik rasa gatal je.. Memang menggaru jela perut ni.. Stretch mark? Hurmm.. Memang adalah kan.. Dah asyik menggaru je perut tuh.. :( 

Haa tengok ni, kira lebat jugaklah kan rambut anak aku tuh? 
Sebab papa and mama dia pun rambut lebat jugak.. Mana anak tak ikutkn.. 
Hehe :) 

Tapi masa sebelum nak mencukur rambut anak aku, aku asyik pikir banyak kali jugaklah, nak cukut ke tak nak cukur ke tak.. Sayang ohhh rambut anak dah cantik dah panjang tetiba botak.. Sedih.. Hehe.. Emosi kejap.. Tapi bila bincang dengan husband, dia cakap nak cukur.. So aku ikut jela.. Tape rambut boleh tumbuhkan.. Bukan tak boleh.. Cuma nanti aku rindu lah nak bau rambut anak aku yang busyuk masyam tuh.. Hehe.. 

So untuk mencukur ni, aku mintak pertolongan pakcik aku.. Sebab dia dah ada pengalaman cukurkan cucu sendiri.. Ayah aku tak berani.. Ngilu katanya.. Aku and husband memang lagi lah tak berani plus tak pandai pun.. Hihi.. Kebetulan masa pakcik aku datang rumah, aku belum mandi lagi.. Cukur pepagi sebab senang, after cukur tuh terus mandi..

Sebelum mencukur bagi pic poyo sikit.. 
"apa tengok-tengok, kita dah nak botak ni"

Masih belum mengerti, apa yang sedang dilakukan ni.. 

Mungkin dia rasa sedap sebab rasa macam ada orang belai-belai kepala dia.. 
Sebab tuh muka happy je.. 

Okay muka macam nak nangis sikit.. Tapi chill lagi..
 Cover macho..

Tadaaa, Kita tak nangis pun.. Kita happy tau rambut kita dah kena cukur.. 
Nampak lebih macho gitew.. Hikhik.. 


Okay now mama tak sabar nak tunggu rambut awak panjang balik.. 
Berapa lama nak tunggu panjang? Hurmm kena tunggu la.. Haha

Okay.. Till then.. Bye :) 


Love, 
Fia Aznam Roses


Wednesday, November 05, 2014

"Muhammad Firash Arryan - 5th Month"


Hi Assalammualaikum, 


My baby dah pun nak masuk lima bulan tak lama lagi.. Hmmm kejapnya masa berlalu.. Rasa tak puas nak bau baby bau syurga.. Mama rindu nanti.. Hukhuk #Drama

Memandangkan anak aku, ibu aku yang jaga so aku tade lah rasa risau sangat.. Then apa-apa ibu aku akan update aku.. Hihi.. Call aku bagi tau anak aku tak berak lagi, anak aku tanak tidur, anak aku air liur menjejes.. Hahah.. Itu kelakar.. Semua pon update.. 

Anak aku pun dah nak masuk lima bulan so banyak perkembangan yang aku boleh tengok and boleh belajar dan belajar supaya menjadi 'supermom'.. Hehe.. 

*Satu Bulan*
Masa time anak aku baby and sampailah ke umur sebulan banyak benda yang aku kena tahu.. Terlampau banyak sampai tatau nak buat ayat macam mana.. Pernah sekali anak aku menangis yang tak henti-henti sampai satu tahap macam aku nak hempuk kepala aku.. Hihi.. Okay bila dah tahu kenapa dia nangis bagai nak rak baru aku lega.. 'Oh sakit perut rupanya', then ada sekali tuh anak aku tanak tidur malam.. Ajak main sampai lah pukul 4-5 pagi.. Tape nak, pergorbanan seorang ibu.. 

Okay ni time Muhammad Firash Arryan umur sebulan.. 
Memang kalau siang tidur jela kerja dia.. Bila malam tanak pulak tidur.. 

*Dua Bulan*
Okay masuk umur 2 bulan aku belajar lagi, kali ni lebih serious.. Haha.. Okay poyo.. Bila anak aku masuk umur 2 bulan dia dah pandai ajak borak.. Then kalau malam jangan cakap lah.. Time orang nak tidur time tuh lah dia ajak main.. Hehe.. Memang pergi kerja hari-hari bangun lambat lah.. Haha.. Sampai rasa macam nak resign je.. Nak duduk rumah jaga anak boleh bangun lambat.. Haha.. Tapi bila pikir-pikir balik.. Tak mungkin kot aku nak resign.. Haha.. Mak tak biasa tak pegang duit sendiri.. :P 

Okay ni time umur kita 2 bulan ye aunty-aunty and uncle-uncle.. 
Hehe.. Rambut nak macam K-Pop je.. 

*Tiga Bulan*
Haaa bila masuk 3 bulan aku macam cool down sikit.. sebab banyak dah benda aku belajar.. Then kalau anak aku menangis pun just nak susu.. Alhamdullilah tak banyak ragam.. Cuma anak aku ni dia tak suka sangat bunyi bising.. Kalau bising start lah dia pny meragam.. Then time ni pun dia da kenal orang.. Hihihi.. Memang tanak lah orang lain dukung.. Time anak aku 3 bulan dia dah start meniarap.. Wah pantas.. Aku yang excited bila tengok anak aku meniarap.. Haha.. Siap record bagai.. 

Yeayy 3 bulan, dah bam-bam sikit.. Huhu.. 

*Empat Bulan* 
Bila dah 4 bulan ni, lagi macam-macam ragam lah dia.. Banyak akal sungguh.. Habis semua benda nak masuk mulut.. Kalau keluar memana memang kena sediakan napkin.. kalau tak memang lenjun lah baju aku.. Haha.. Then time 4 bulan ni dia meniarap dah pandai angkat bontot.. Ibu aku cakap dia nak merangkak lettew.. Tatau la betul ke tak.. Hehe.. Yang tatahan tidur pun dah lasak macam orang besar ada sekali tuh tidur melintang siap kaki kat muka aku kot.. Haha.. 

Hi kita 4 bulan time ni.. Haa, nampak macam abang-abang tak? Hihihi

So now mama tak sabar nak tunggu awak 5 bulan then tak sabar nak bagi awak makan solid food.. Mama tak sabar nak masak untuk awak ni sayang.. Blender kemahennn awal lagi mama beli.. Huhuu.. Bulan 12 nanti okay.. Mama nak masak sedap-sedap untuk awak ni.. Haha :)


Love, 
Fia Aznam Roses

Thursday, September 18, 2014

"CheckList Majlis Aqiqah & Cukur Jambul"


Hi Assalammualaikum, 


Wahh bersawang dah blog aku ni.. Kesian dia.. Maklumlah sejak ada anak ni busylah.. Hehe.. Tak terlayan dah.. Dengan anak, dengan suami lagi.. Huhu.. But i'm happy with my life.. Hehe.. :)

Actually motif aku nak berblogging ni, aku nak buat checklist untuk Majlis Aqiqah and Cukur Jambul for my lil' prince, Muhammad Firash Arryan :) Aku bukan apa, aku excited and nervous sebab first time ni nak buat kenduri untuk anak sendiri.. Haha.. 


So here the check list bebeh ;- 

Marhaban - Kalau majlis aqiqah mesti kena ada marhaban ye dokk? Hehe.. So for marhaban aku guna khidmat marhaban mak mertua aku.. So dapat lerr diskaun kot.. *Hopefully .. Huhu 

Kambing - Kambing aku dah booked awal-awal lagi.. Sebab aku takutlah full pulak nantikan.. So nak selamat booked awal.. Kambing aku dapat harga RM1200.00 okay tak? Memandangkan aku anak lelaki patutnya 2 ekor tapi aku buat sekor dulu.. InshaAllah ada rezeki buat lagi sekor.. Amin.. 

Catering/Makan-Makan - Untuk makan-makan kali ni aku tak guna khidmat catering sebabnya bagi aku bazir.. Haha.. *Padahal tade bajet.. Huahhuahua.. Aku masak reramai nanti.. Rewang kata kau.. Sebab jemputan pun dalam 200 orang je.. 

Khemah - Okay untuk khemah aku tak risau sangat sebab dekat lorong aku memang ada orang buat sewa khemah ni.. Cakap je bila.. Hehe.. Hope ayah aku dah bookkan,, Sebab sekarang musim orang kahwin.. Takut nanti khemah habis plak.. Haha.. InshaAllah dalam 2 khemah.. 

Doorgift - Untung doorgift aku dah beli dah.. Nampak tak kesemangatan aku kat situ? Haha.. Awal okay aku beli.. Hehe.. Nak tau doorgift apa aku bagi.. Next entry okay.. Huhu :) 

Baju Baby, Suami and Diri Sendiri - Okay untuk baju aku belum beli.. Sebab aku belum decide nak buat theme color apa.. Ikutkan aku ada 2 theme.. Biru-Cream and Purple-Cream.. So aku tatau nak color apa ni.. Hurmm.. *Thinking..

Candy Buffet - InshaAllah ada rezeki lebih adalah candy buffetnya.. Tapi candy buffet simple-simple jela.. Yela untuk budak-budak.. 

Kek - Okay memandangkan aku buat majlis ni same date dengan birthday hubby and aku so aku plan nak beli kek.. Konon suprise.. Hihihi.. Suprise sangat.. Birthday aku 14/11 hubby 15/11 so aku buat majlis ni 15/11. Hehe.. Confirm kena ada cake.. Celebrate sekali lah.. Dah alang-alangkan.. Huhu.. 

Photographer - Okay untuk photographer aku dah booked dah.. Awalkan aku booked? Macam aku cakap, hujung-hujung tahun ni banyak wedding so aku booked awal.. Nak lock date kata kau.. 

Buaian Berendoi - Hurmm.. Aku rasa tak perlu kot.. Sebab majlis tuh nanti anak aku dah 5 bulan.. Duduk dalam buaian tuh pon tak muat dah.. Haha.. So aku just pakai tilam but buat macam ala-ala mini pelamin la kot.. Haha :) 

Okay aku rasa ini jela kot checklistnya.. Tade apa dah kot.. Bukan majlis kahwin pon nak over-over.. Haha.. Okay.. Iolls is cannot wait.. 

Hi aunty's and uncle's nanti jemput lah ke kenduri saya ye.. 
15 November 2014.. InshaAllah.. 


Love, 
Fia Aznam Roses

Friday, August 15, 2014

"Bundle of Joy"


Hi Assalammualaikum, 


After 2 months delivered my baby now baru ada masa nak start blogging balik maklumlah time kat rumah memang aku susah nak online ni sebabnya aku online kat phone jeeeee.. Huhu..

Tanak cakap banyak, tulis berjelar-jelar bukan ada orang baca pongg.. Sobs :( 'Blogku sekadar dipinggiran" Haha.. 

So let me introduce my bundle of Joy ;- 

Nahh.. 
My SuperBaby in Training to be a good son for mama and papa.. 
Heee.. InshaAllah.. :) 


Baby Name : Muhammad Firash Arryan 
Date of Birth : 12 June 2014 @ 5.42pm
Place of Birth : Hospital Ampang
Message : Welcome to the world yang penuh pancaroba son, semoga menjadi anak yang baik untuk mama and papa, menjadi anak yang soleh dan Penghafal Al-Quran.. InshaAllah :) 

Love, 
Fia Aznam Roses 


Thursday, May 08, 2014

"Mama to be - Toys for my babylove #BabyFA"


Hi.. Assalammualaikum :) 


Alhamdullilah, now i'm 35 weeks and 3 days pregnant.. Lebih kurang dalam 34 hari lagi aku akan berjumpa dengan zuriat aku sendiri.. InshaAllah.. Semoga Allah S.W.T permudahkan segalanya.. 


Okay, ini adalah permainan anak mama nanti.. Hehe.. Nanti kita main sesama ye sayang.. 
Haa, yang lori banyak-banyak tuh papa yang belikan.. Papa awak mungkin ingat anak dia terus besar beli mainan yang umur 3y+ Huhu :) Tape la.. Mama simpankan untuk awak nanti.. Nanti bila awak da 2 tahun lebih boleh lah main.. Huhu.. 


Love, 
Fia Aznam Roses


Wednesday, April 16, 2014

"Mama to be - Sesi mencuci/mendobi baju baby"


Hi Assalammualaikum.. 


Alhamdullilah, semalam genaplah usia kandungan aku 32weeks.. Pheww.. Hanya tinggal lagi beberapa minggu saja.. Beberapa minggu okay.. Semoga Allah SWT permudahkan semuanya.. Amin.. So bila kandungan dah masuk ke 30weeks banyaklah benda yang nak kena settlekan.. Ye dokk? Mana nak kena settlekan barang baby, barang mak budak ni lagi.. Hehe.. Tapi barang aku ada yang belum beli lagi.. Nak tunggu suami itewww belanja.. Eh? Haha.. 

So memandangkan kandungan semakin membesar dan berkembang dengan jayanya pada 30weeks hari tuh, aku pon start untuk mencuci baju baby.. Yela bila lagi nak mencucikan? Takkan nak tunggu beranak baru nak basuhkan? Hihihi.. Lagi pun kulit babykan sensitif.. Nak tanak kenalah basuhkan.. Sebenarnya plan tak berapa rajin sangat nak basuh baju baby ni, tapi demi anakku yang tercinta, aku gagahkan juga diri aku ni untuk membasuh dengan penuh kasih sayang.. 

Untuk mencuci baju baby ni aku guna pencuci Pureen ABD, serious bau sabun ni memang wangi rasa macam nak buat sabun badan je.. Haha..  Aku beli sabun ni time baby fair hari tuh, aku grab sabun ni dalam 3 botol jugak la.. Tamakkan? 

Sebelum nak mulakan project mencuci ni, aku keluarkan semua baju baby yang aku beli, sebab nak buang price tag, takkan nak cuci dengan price tag sekalikn? Hehe.. So memandangkan rumah aku bercarpet, so aku alaslah baju baby dengan kain pelikat suami aku.. Nasib suami aku tak kisah.. Haha.. Yela carpetkan berhama.. Kesian baby I nanti.. Walaupun nak cuci aku alas jugak dengan kain.. Hihihi..  

Okay 2 besen ni je yang aku mampu basuh dulu, ada lagi yang aku belum basuh.. Basuh sikit-sikit kalau basuh semua memang tak laratlah iolls.. Hehe.. Sebabnya aku tak basuh pakai mesin, aku basuh pakai tangan dengan penuh kasih sayang.. Tuh yang mampu 2 besen je.. Kalau basuh semua gamaknya dalam 4 besen la kot.. Haha.. 

So aku rendam dalam 30 minit jugaklah.. Dah siap rendam masa untuk bilas.. Penat tauu.. Dala aku basuh baju sendiri tanpa pertolongan suami.. Huhu.. Mencangkung aku bilas baju baby ni.. Penat mencangkung last-last aku bersila terus.. Haha.. 

okay settled membasuh, now masa untuk sidai.. So sidai baju ni memang kena minta pertolongan suamilah.. Kalau semua I buat memang tak laratlah, ada jugak yang iolls pengsan jap lagi.. Huhu..


See, baru 2 besen penuh 1 ampaian ni.. Kalau 4 besen tadi? Haha.. 
Sampai tak cukup hanger tau..  

Yang ni pula aku sidai, boots, mittens, bibs, and hankerchief.. Hehe.. 

This week baru nak selesaikan baju baby yang separuh lagi tuh.. Sakit lagilah pinggang iolls.. Haha.. Tape malam-malam ade tukang urut.. Ehh.. Hihih.. 


To anak mama : Mama sanggup buat apa saja untuk awak sayang.. Mama harap semoga awak sihat dan membesar dengan IzinNya.. Mama tak sabar nak peluk awak.. 

Okay, till then. 


Love, 
Fia Aznam Roses


Wednesday, March 05, 2014

"Mama to be - 4D Scan"

Hi Assalammualaikum :)


Just nak sharing-sharing dengan uolls semua, hari tuh time kandungan kita 22 weeks kita menggedik nak buat 4D Scan.. Hehe.. Padahal time tuh baby kecik lagi, tapi perasaan tak sabar tuh menyelinap masuk dalam diri.. Tuh yang tak sabar sangat nak pergi scan tuh.. Huhu.. So bila scan time 22 weeks baby still kecik molek lagi.. Tak tembam lagi.. Sebenarnya aku scan pon sebab nak tau gender baby, tuh yang tak sabar tuh.. Hehe.. Seeloknya nak scan and baby nampak cantik dalam 27 - 28 weeks.. Bak kata doctor.. 

Aku scan dengan Doctor Jezzlyn yang popular tuh.. Selalu baca blog-blog orang cakap sonographer Jezzlyn yang best, tip top.. So aku booking and tengok date Doctor Jezzlyn tuh available.. Haaa giteww.. *Memilih kau Fatin*.. Huhu.. Time aku scan tuh kat Klinik Fauziah dan Rakan-Rakan kat Ampang.. Aku prefer Ampang sebab jarak dari rumah dengan klinik tade la jauh sangat.. Tapi sebenarnya area Cheras tuh ade je Klinik yang boleh buat 3D/4D Scan tapi aku nak scan dengan Doctor Jezzlyn jugak.. Huhu.. 

Kalau korang rasa nak buat scanning untuk baby korang pergi Klinik Fauziah, Doctor Jezzlyn tuh baik dan lemah-lembut giteww.. Korang boleh booked dekat sini.. Online booking ye awak-awak semua.. 

http://bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia/

Okay time first scan tuh, 
baby still malu lagi.. Malu dengan mama and papa ye sayang.. 
Time ni memang anak mama aktif betul, siap tendang-tendang lagi ye.. 

Lepas Doctor Jezzlyn and mama dah pujuk-pujuk baru dia tunjuk muka.. 
Tapi muka macam marah je tuh.. Masam je dia.. Marah ye sayang mama kejut awak.. Sorry :) 

Time ni anak mama diam je.. Tidur agaknya.. Lepas dah kena pujuk tuh dia okay sikit.. 
Sekali tengok awak ni macam papa, 2 kali tengok macam mama.. Hehe.. Tapi tape lah yang penting awak sihat ye sayang.. 

Okay time ni mood anak mama happy kot.. Hehe.. Lepas papa and mama pujuk-pujuk dia terus dia senyum.. Mama love you sayang ":) 

Kira apa tuh sayang? Hehe.. 

"Ya Bunayya Ukhruj Bi Idzinillah" - 
Wahai anakku, keluarlah dengan izin Allah S.W.T, kemudian jalannya dipermudahkan.. Amin Ya Rabb..


Love, 
Fia Aznam Roses


Friday, February 28, 2014

"Mama to be - Tilam Baby"

Hi Assammualaikum :) 


Aku sekarang tengah pening kepala, sebabnya banyak lagi keperluan baby yang aku belum beli.. Tuh baru keperluan baby belum lagi keperluan aku.. Huhu.. Memang aku belum beli lagi untuk keperluan aku time berpantang nanti.. Hehe.. Sebabnya belum survey-survey produk mana yang bagus.. 

Okay sebenarnya aku nak cakap pasal tilam baby, memandangkan aku tade experience so aku tatau tilam baby mana yang bagus dan selesa untuk baby.. Tapi aku banyak jugak review, baca blog-blog dan ramai yang sarankan tilam yang bagus and selesa untuk baby adalah tilam kekabu.. Okay untuk pengetahun dan sejujurnya aku tatau pon tilam kekabu tuh macam mana.. Sobs* I'm so naive.. Kesian anak aku dapat mama mengong, tilam kekabu pon tatau.. Huhu.. 

Memandangkan hari ni sampai Ahad ada baby and mother expo kat klcc, aku ingt nak lah usha-usha tilam baby and breast pump.. Tapi breast pump tuh kenapa mahal sangat haa? Haihh..

Tapi sebenarnya kakak ipar aku ade jugak hadiahkan tilam baby.. Tapi biasalah, aku rasa macam nak beli lagi satu je.. Huhu.. Sebabnya nanti aku berpantang kat rumah ibu aku. so yang lagi satu boleh simpan kat rumah kan tak pon boleh bawak jenjalan kan.. Ye dokk? Hehehe.. *sebenarnya alasan je semua tuh.. Padahal tamak nak beli lagi satu kan.. Hehe.. Alaaa aku bukan apa, sebab baby first kan so aku tak kisah lah spend lebih sikit.. Bukan selalu.. Huhu 

Haa, inilah tilam yang kakak ipar kita belikan.. Hehe.. Omeykann.. Purpleee lagi.. *fav color ni..
Tapi satu ni jela tilam kita, tuh yang ingat nak beli lagi satu kan.. 

Okay sekarang ni, aku kena listkan barang apa yang belum lagi.. Sebabnya setiap kali keluar nak beli barang baby mesti blurr nak beli apa.. Haha.. Sebab rasanya macam nak beli semua je.. Huhu.. 


Love, 
Fia Aznam Roses


Friday, February 07, 2014

"Mama to be - Checklist Keperluan Baby"


Hi Assalammualaikum :) 


Memandangkan usia kandungan aku dah nak masuk ke-6 bulan, so kenalah prepair barang-barang keperluan baby.. Prepair sikit-sikit je.. gitewww.. *sikit ke?? Overrrr tauu bila bab menshopping ni, lagi-lagi kalau bab nak menghabiskan duit.. Harus kena overr.. Huhu.. Sebelum-sebelum ni, aku selalu jugak baca pasal checklist-checklist keperluan baby ni.. Excitedkann.. Lagi-lagi anak 1st kan.. So ke-excited-kan dia lain macam sikit.. Hehe.. Tapi aku rasa bukan aku je kot yang excited bab nak menshopping barang-barang baby ni.. Mesti mama-mama to be kat luar sana pon sama kan? kan? kan? Hehe.. 

Cuma sekarang ni, adalah barang baby yang aku dah beli, alaa barang-barang yang basic je.. Itu pon semua barang-barang tuh aku beli dekat expo time dekat PWTC dengan Mid Valley hari tuh.. Lagi pon, baju-baju tuh tade lah aku beli lagi.. Sebab tatau jantina baby lagi.. InshaAllah lepas scan 3D/4D and dah tau jantina baby baru start nak cari baju untuk baby.. Mesti geramm je kan tengok baju-baju baby yang comel-comel belaka.. Heee :) 

Motif sebenar nak menaip/menulis ni nak chegitaa pasal checklist keperluan baby kan? Yang excited nak shopping ni dah kenapa Fatin? Hewhew.. Opssie! Huhu.. Okaylah seperti yang tertera dekat title atas tuh, meh la kita chegitaa pasal checklist keperluan baby ni.. Tapi tapi tapi, checklist ni, aku copy paste je kat blog mama-to-be, alaaa untuk buat refer-refer gitewww.. Heee :) 


Baby [PAKAIAN] 

1- Baju harian @ siang-baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak
2- Baju malam @ tidur-baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit
4- Baju jalan2
5-Mittens & Booties-yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki. 
6- Bonnet @ topi
7-Sapu Tangan- beli yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
8- Bib- mula-mula rasa macam taknak beli, tapi tengok ada baby yang minum pakai botol dan susu meleleh2 kene baju..jadi terus rasa tu salah satu keperluan jugak kot. .
9- Barut-yang ni penting untuk baby.
10- Bedung- haaa yang ni banyak gilaaaa beli! haha. taktaulah kenapa, maybe sebab rasa comel sangat. Harap2 nanti baby nak laa kena bedung.


Diapering

1-Napkin- dah terbeli sebenarnya brand Pureen. beli 1 pack je, kalau guna pon mungkin untuk bedungkan baby je atau sebagai backup.

2-Diapers @ Lampin pakai buang- setakat ni survey-survey ramai yang suggestkan beli brand Mamy Poko atau Pet-Pet. Ramai yang cadangkan beli lebih sikit sebab baby awal-awal banyak kali "poopoo".hehe. Tunggu masa ekspo baby nantilah nak borong , murah sikit.
3-Wet Tissue
4-Changing mat- untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiber terkencing mase bukak baju dia.

5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
6-Detergent khas pencuci baju


Baby Care dan Grooming

1-Bedak Bayi 

2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil) -jenama Johnson&Johnson 
4-Putik Kapas (Cotton Bud) 
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
6-Minyak Telon-nak beli minyak yuu yee sebelum ni..tapi ade dengar minyak tu tak halal..biler kite was was kite tak ley guna..jadi nak carik minyak telon pulak
7-cotton ball
8-Nappy Cream-beli kot2 montot baby nanti tak sesuai pakai diapers dan tumbuh ruam

Nursering [keperluan tidur baby]

1-Set Tilam
2-Baby Cot-tak beli lagi sebab suami cakap bulan depan baru beli.Yeayyy! dah survey and dah ada yang berkenan di hati :'D
3-Kelambu[mosquito net


Feeding

1-Botol dan puting susu saiz S - maybe akan beli jenis Tommee Tippee
2-Bottle Sterilizer 
3-Berus Pembersih Botol
4- Penyepit Botol
5- Nipple Cream
6-Nursing Pad Washable
7- Nursing Pad Disposal
8-Breast Pump
-belum beli lagi. Plan nak beli dekat ekspo baby nanti. Dalam hati dah berniat awal-awal nak beli jenis Medela Freestyle, puas dok berperang dengan suami sebab dia cakap mahal sangat.haha. Tapi takpe, masih dalam proses menggoda dia supaya beli jugakk. Tak kira, tak kira. 
9-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel] 
10- Nursing Pillow- yang ni dah beli masa kandungan 3 bulan aritu sebab keperluan tiap-tiap malam nak tido lapik bawah perut dengan bahagian pinggang. So nanti baby dah keluar boleh lah guna balik time nak breastfeed baby.
11-Nursing Bra
12-Termos

Travel

1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle-warmer ni penting tuk cairkan storage susu yang sejuk beku baru keluar dari peti ais.ade orang suker rendam pakai air suam jer..
3-Baby carier

4-Stroller- maybe akan beli selepas bersalin nanti. 
5-Nursing cover-senang kalau kene BF kat public.boleh cover.
6-Car seat
Bathing

1 Tuala baby
2 Besen Mandi[Bath Tub
3 Toiletries set
Keperluan berpantang 

1 Set jamu
2 Tungku 
3 Tuam/tungku baby-ramai yang cadangkan beli tungku atau tuam baby ni untuk kembung perut
4 Baju sejuk
5 Kain batik-mintak kat mak je sebab mak ialah peminat tegar kain batik! haha. 
6 Stokin
7 Nursing bra
8 Maternity Pad
9 Tuala mandi
10 Breast pad
11 Tukang urut
12 Bengkung
13 Air Zam-zam selusuh

Extra

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Mainan baby
3 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
4 Hanger
5 Almari laci baby-untuk pakaian dan keperluan baby


See itu adalah checklist barang keperluan baby and untuk mama-to-be kat luar sana.. Tapi ingat ye, beli ikut keperluan tau.. Jangan membazir ye mama-mama kat luar sana.. Maklumlah, barang-barang baby ni comel belaka, nanti kang beli sampai lupa dunia.. Hehe.. *Pesanan untuk diri sendiri jugak ni*.. Huhu.. 

Tengok bukan aku je tau yang bersemangat bagai, en. hubby aku pon sama tau.. 
nampak tuh nampak tuh.. Hehe :) 

Ni la serba sedikit yang aku beli time dekat baby expo, Mid Valley hari tuh.. 
Sikit je kan aku beli? Huhu..  

Yang ni la pulak time aku beli time dekat baby expo, PWTC.. 
Husband mesti excited.. Haha.. Cutenya awak sayang.. Huhu :P 

 Ini lah kami yang terbaru.. Hehe.. Perut semakin membesar dan saya sangat happy! 

Terima kasih to en. husband sebab selalu mengurut saya time sebelum tidur.. Huhu.. Bukan tuh aje, kadang-kadang tolong buatkan susu paksa minum, hehe.. Buatkan air, basuhkan baju, belikan makanan apa yang dihajati, carikan ubat, carikan buah delima walaupaun susah nak jumpa buah tuh, last-last belikan Jus Delima terus.. Hehe.. Terima Kasih sayang.. I love you.. Semoga hubungan kita berkekalan hingga ke Jannah sayangku.. *Bukan senang nak jiwang dekat blog ni tau*.. Hehe :) #Tutupmuka

To anak mama : Mama sayang anak mama.. Semoga anak mama menjadi anak yang soleh/solehah.. Amin Ya Rabbal Al-amin :) 


Love, 
Fia Aznam Roses


Thursday, January 23, 2014

"Life is Grateful"


Hi Assalammualaikum :)


Apa khabar semuanya? Hiihi.. 

 Memandangkan kehamilan aku dah mencecah 5 bulan, Alhamdullilah.. So aku nak bagi tahu la serba sedikit tentang aku masa early pregnancy hari tuh.. 

So far, alhamdullilah masa awal kehamilan harituh aku tade lah mengalami morning sickness yang teruk.. Biasa-biasa je.. Nak kata muntah tuh tak juga, sebab aku dapat tahu yang aku pregnant pon time usia kehamilan aku 7 weeks.. Time tuh memang aku demam and pening kepala yang teramat sangat.. Huhu.. Sampai rasa nak hentak kepala kat dinding! okay itu over.. Heee :) 

So bila dah demam tuh aku pergi lah klinik yang selalu aku pergi dekat area rumah aku, bila aku jumpa doctor tuh, belum apa-apa lagi doctor tuh dah perli aku, dia cakap 'tak kerja lettew hari ni' hehe.. Macam tahu-tahu jela doc ni.. Huhu.. Tapi tak terasa pon sebab doc tuh kenal sangat dah dengan aku.. *Regular patient la katakan* Hehe.. 

Bila aku jumpa doc, so doc tuh pon mestilah tanya sakit apakan, aku cakaplah yang aku tak sihat deman pening and etc.. Sebab time tuh rasa diri tak kena serba serbi.. Lepas tuh dengan confident-nya doc terus cakap 'pregnant lettew' Hehe.. Aku tersipu malulah time tuh, tapi dalam hati berdoa supaya betullah apa yang doctor tuh cakap.. 

Then doc terus suruh aku buat pregnancy test, okay untuk pengetahuan korang aku dah buat pregnancy test ni 2 kali tau kat klinik yang sama.. Aku siap cakap kat doctor tuh, saya tanak lah buat doc, takot kecewa lagi.. Then dia cakap, tape awak check dulu.. Kalau ada rezeki alhamdullilah, if tade rezeki nak buat macam mana.. Sedih aku dengar doc cakap macam tuh.. Sentap kejap.. Hehe.. 

Lepas je aku buat upt aku terus bagi kat doctor tuh, aku tak tengok pon sebab aku takot kecewa.. Tapi dalam hati tetap berdoa please lah doube-line.. Hehe.. Then doctor tuh cakap dengan aku, awak pregnant, tapi awak punya hasil upt ni kabur tak clear sangat.. Tapi saya yakin yang awak pregnant.. Whattt??? Time tuh aku rasa macam nak menangis.. Finally, after 2 times aku buat pregnancy test dan kali yang ketiga ni baru double line.. Bersyukur sangat-sangat time tuh.. 

See, inilah hasilnya.. Memang kabur, tapi doctor tuh yakin yang aku pregnant.. 
Then dia cakap yang aku dah pregnant 7 weeks. Dia cuma suruh aku berhati-hati, jangan buat kerja berat-berat.. Yang penting jangan stress katanya.. 

Walaupun doctor tuh yakin yang aku pregnant tapi aku still nak check lagi.. Disebabkan kesamaran hasil upt yang doctor tuh check.. So kali ni aku beli UPT yang digital punya, 'clear blue' tuh.. Hehe.. So bila dah guna clear blue tuh baru lah aku confident yang, yes i'm pregnant.. Huhu.. 

So inilah hasilnya selepas aku check upt dengan clear blue.. 
Alhamdullilah kali ni aku betul-betul percaya yang aku pregnant.. Hehe :) Terima Kasih Ya Allah.. 

Bila kandungan aku mencecah usia 4 bulan dengan gediknya aku ajaklah hubby aku pergi scan pulak.. Tatau kenapa nak sangat tengok baby dalam perut kita.. Tanya orang kalau dah 4 bulan nampak tak baby and ramai cakap dah boleh nampak, so dengan tak sabarnya aku pon ajaklah hubby aku.. Nasib dia okay je..

So bila dah scan tuh.. Ya Allah, rasa nak menitis air mata tengok makhluk ciptaan Allah SWT, dalam perut sendiri.. Rasa nak menangis, lagi-lagi bila tengok baby dalam perut bergerak-gerak, berpusing-pusing.. Comel sedih terharu semua perasaan ada time tuh.. 


Hehe.. Gambar atas tuh masa aku scan dia duduk macam tuh.. Maybe dia selesa kot duduk macam tuh..  Lepas doctor cakap je dengan dia terus dia bergerak, berpusing.. Lepas tuh dia baring pulak.. Huhu.. 
Comelnyaaa.. Ya, sesungguhnyaa aku sangat mencintai insan yang berada di dalam perutku ini.. 

Lepas ni tak sabar nak scan 4D, tapi still tengah survey-survey klinik mana yang murah dan okay.. 

Hi, ini lah kita.. See, saya gembira dan sangat gembira bila perut semakin membesar.. 
Tak kisah dah gemuk ke apa.. Yang penting baby sihat dan sempurna.. 

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku dan sihatkanlah dia,
Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, 
Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. 
Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah dia dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. 
Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. 
Ya Allah, jadikanlah sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. 
Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta Alam. 

Amin Ya Rabbal Al-amin. 

*Mama Lovey you baby*.. 

Love,
Fia Aznam Roses

Thursday, January 02, 2014

"Goodbye 2013, Welcome 2014"


Hi, Assalammualaikum :) 

Happy New Year everyone.. 


As we know that now we're in 2014.. So I am so grateful.. Terima Kasih.. Syukran Ya Allah.. 
To many things happen in my life, terlalu banyak.. Susah untuk aku bercerita kesemuanya.. Yang baik mahupun yang buruk.. Yang baik itu datangnya dari DIA yang buruk itu datangnya dari diri aku sendiri.. I realize it.. 

But it's okay.. 

Actually, I just wanted to share such a beautiful moments in my life throughout 2013.. Terlalu banyak kenangan untuk tahun 2013 yang takkan aku lupakan.. Tapi aku just nak share yang 1 ni dengan korang.. Hadiah yang paling bermakna untuk aku pada tahun 2013..

Such a beautiful gift that I never forget in my life..
Selepas 4 bulan berkahwin aku disahkan "Pregnant".. Perasaan time tuh, Tuhan saja yang tahu.. Tersangatlah bersyukur.. Alhamdullilah!

So, my wishlist for this year.. 

*Semoga Tahun 2014 memberi kehidupan yang lebih baik untuk aku and suami.. Dan juga tahun-tahun akan datang.. InshaAllah..

*Menjadi isteri yang solehah buat suami tercinta.. Ecewahhh.. 

*Menjadi seorang ibu yang mithali.. 

*Menjadi seorang anak yang bertanggungjawab, solehah, mithali untuk kedua orang tua.. 

Hehe.. InshaAllah.. Semoga Allah SWT makbulkan doa2 aku.. 


Love, 
Fia Aznam Roses