Monday, February 27, 2012

"Movie - Adnan Sempit 2".

Hi.. Assalammualaikum :)


Good Morning and Happy Monday to all of you..

But not happy working to me today.. Why? Hurmm.. Don't know! My heart not belong here anymore..
Ohh.. Sobs :(
But It's my work and I need to stay longer here before I found a new job..
Hope I can get a new job or at least can transfer to new department.. InsyaAllah..
I need a new environment.. Pleaseee.. I'm begging YOU.. I need learning a something new..

Okay, enough to express what I felt now...

Let's back to my real topic for review a new movie..

Last Saturday and as usual will meet up and dating with my beloved.. Heee :)
So that day, for the first time I watch movie in Mid Valley Megamall.. HAHA.. Yaa, normally I go Times Square or Pavilion for movie..
Okay lah Mid Valley quite nice for dating, movie and shopping. The best place for hang out with friends, family or love.. HAHA.. *Oopss, lari topic pulak*..


So, we watch a new movie, it's malay movie.. 'ADNAN SEMPIT 2'.. For me not bad lah.. Tade lah teruk mana pon.. Not bad than 'Hantu Dalam Botol Kicap', yang macam... Grrrr Pfftt tuh. Heee :D *Sorry*..
Membazir duit mak tengok citer tuh.. Hehehe -,-"

*Sorry guys, I malas lah nak type panjang-panjang.. Heee..

Sinopsis ;-

Filem  ini sebenarnya kesinambungan kepada filem terdahulu, Adnan sempit 1 yang mengisahkan Adnan(Shaheizy sam) cuba memikat hati ibu bapa Nadia (Intan Ladyana) iaitu Dato Isnin. Dato Isnin mencabar agar Adnan mengubah dirinya sendiri dari mat rempit kepada manusia yang mempunyai cita - cita yang tinggi. Antara cabaran yang diberikan Dato Isnin kepada Adnan Sempit ialah supaya anak muda tersebut fasih bertutur dalam Bahasa Inggeris dan mengubah penampilan dirinya menjadi seorang ahli korporat dalam masa 30 hari.  Adnan telah meminta rakan baiknya iaitu  Bobby yang telah berkerja sebagai perunding imej. Bobby bersetuju menolongnya dan telah memberikan pelbagai 'idea bernas' yang pasti akan mencuit hati penonton.






p/s : To those of you yang nak release tension, boleh lah pergi tengok citer nie..



Lots of Love
Fia Aznam Roses

Friday, February 24, 2012

"Selamat Pengantin Baru".

Hi.. Assalammualaikum :)


Good Morning Friday.. Wish you have a blessed Friday.!

First of all, Congratulations.. Aku nak wish Selamat Pengantin Baru to Lisa Surihani and Yusry Abd Halim, atau dikenali as Yusry KRU..

Malam tadi 23.02.2012 mereka telah diijabkabulkan.. Alhamdullilah..
Semoga mereka kekal bahagia ke akhir hayat.. InsyaAllah.. Amin -,-"

Thursday, February 23, 2012

"Ada Hikmahnya".

Hi.. Assalammualaikum :)


Good Morning Thursday.. Have a good day everyone's.. -,-"


Rasanya masa berlalu dengan pantas.. Masa tidak menunggu sesiapa..
Hanya kita jer boleh mengejar waktu.. *apa aku merepek nie*. 
Aku bukan apa, sejak akhir-akhir nie jiwa aku sedikit kacau.! LOL.. Jiwa kacau kenapa? Hurmm.. Susah untuk aku nak meluahkan.. Sobs )':

InsyaAllah benda baik akan dirahmati olehNYA .. Amin..

Sebenarnya, aku nak kongsi cerita sikit, apa yang terjadi selama nie.. *Tapi tade lah nak cerita sangatkan..
Just nak share je.. Weekss!

Okay, if selama nie, orang-orang yang suka cari pasal dengai aku dulu, maksud aku, orang yang kurang puas hati dengan aku, mula berbaik-baik dengan aku.. Alhamdullilah..
Then orang yang suka kutuk aku dari belakang.. Now, dah pon mula mintak maaf.. Alhamdullilah..
Betul cakap orang, kalau kita betul tak perlu rasa takot.. Aku pegang kata-kata nie..

Kekasih lama, (Ex-BF) pon ade jugak mintak maaf  dengan apa yang terjadi..
Dan minggu lepas die baru text aku, rindu katanya.. Heee -,-"
But as a friend, why not I accepted his apology.. BUT just as a friend yaaa ~~

Sekarang aku kena tabah, sabar dan kuat.. HAHA ~~


The three grand essentials to happiness in this life are something to do, something to love and something to hope for. - Addison. 


Lots of Love
Fia Aznam Roses

Wednesday, February 22, 2012

"Sad ):"

Hi.. Assalammualaikum :)


Morning averybody..

Totally not in a good mood today.. pfftt... :(


Kenapa semua benda datang bertubi-tubi dekat aku?
Apa salah aku ye agaknya untuk kali nie? Hurmm.. Rasa macam nak menangis )':
Ada jea benda yang tak kena..
Itu tak kena, ini tak kena..

Apa yang aku dah buat? Aku sedih sangat.. Ramai yang tak memahami aku..
Dengan siapa aku perlu bercerita? Dengan siapa aku boleh meluahkan perasaan..
Apa yang aku rasa sekarang nie.! Aku tatau apa nak buat..

Kalau dulu aku ada kawan baik yang selalu aku kongsi masalah.. Tapi sekarang?
Memang tak dah..
Sebab apa aku tatau! Maybe sekarang aku jarang jumpa and contact dia.. So our relationship semakin renggang.. Kawan-kawan yang lain? Semuanya busy.. Then ramai yang dah kahwin..
Lebih sibuk dengan suami masing-masing.. Kenapa tak macam dulu lagi? Kenapa?
Serious aku sedih sangat sekarang nie..


Apa yang aku mampu buat sekarang nie adalah berdoa dan terus berdoa.. 
Supaya apa yang terjadi ada hikmat di sebaliknya.. Yang pasti aku haris redha dengan ketentuanNYA.. 

Lucky, I've a boyfriend yang memahami aku.. Dia je tahu apa yang aku rasa sekarang. ):'
Thanks b .. Sobss..! 


Lots of Love 
Fia Aznam Roses

Monday, February 20, 2012

"New Gadget pleaseee".

Hi.. Assalammualaikum :) 


Need a new gadget please.. My current phone dah buruk.. Rasa macam dah boleh baling anjing dah..
HAHA -,-"

For the latest gadget yang awesome SAMSUNG GALAXY NOTE.. I wish I can have one :(
Waiting the BONUS.. Haishh.. Lambat lagi lah..

+

Samsung Galaxy Note.. 
Large & immersive screen with smartphone protability 
Full screen utilization for fast and effective tasking
* Free capturing and creation
Powerful performance


Okay, let's check this out, what Samsung Galaxy Note can do ! 




Lots of Love
Fia Aznam Roses

"Cycling at Tasik Perdana".

Hi.. Assalammualaikum :) 


Almost 1.00pm.. Alhamdullilah.. Am waiting for lunch time.. Hewww .~~
BUT.. I don't want to take my lunch today.. Heee :) #Diet ! Katanyaaa.. -,-"

Okay, actually I would like to shared my happiness to all about yesterday.. Where did I go ? What I do ? Hehe..
Oraite, as usual every weekend I will with my love.. So yesterday I heading to Tasik Perdana for jogging.. HAHA.. Jogging for every weekend it's awesome although feeling so tired.. But I'm enjoy with myself..

So for yesterday, am rent the bicycle for the 1st time.. Seriously, I don't know how to ride the bicycle..
Hehe :) Maluuuu !!


Ticket for rent the bicycle, RM3.00 per half an-hour.. 
Okay lah.. Murah jugak :) 


Look so funny.. Bicycle macam nak pergi pasar je kan.. 
HAHA ~~


It's meeee !! Haha.. Kecik tak peha I ?? 
Tak kan ! Tau dah.. Okay SENTAP.. 


Lots of Love
Fia Aznam Roses

"Great Weekend with Love"

Hi.. Assalammualaikum :)

Good Morning peeps and Happy Monday to all of you.. Hope you had a great weekend.. 

For me last weekend was so awesome and amazing.. Jyeahh! 

The Saturday I was attend my schoolmate wedding.. Congrats Farahin and your husband, Mohd Asyraf :) Semoga kekal ke akhir hayat yaa :)
Yaa,  happy with her.. Finally, her get married with her love one.! So, when I'm attend the wedding, I was met my old school friends yang lama giler tak jumpa.. Seriously, I miss them so much! Mmuahxx.. 
If not, memang tak jumpa lah.. 

So, after the wedding I'm heading to Bukit Bintang and Pavilion to find out our barang tunang.. Heee ~~
Seriously, no idea what should I give him although I have a list of goods .. 
But the best thing on Saturday I can eat what I want .. Hahaha .. Thanks to love for spend the money to what I want to eat.. *Macam-macam aku nak makan*.. Mengidam lah kononnya.? HUHU -,-"


Okay, whatever is it .. 
Thanks to love for spend the quality time and money for me.. HAHA :)
~*Big smile*~

LOVEYOUU.. xoxo -,-"


Lots of Love 
Fia Aznam Roses

Friday, February 17, 2012

"OMG, I put on weight :("

Hi.. Assalammualaikum :)


Yes, I loiiikee it very much! Erkk..
You know what, I think now I put on weight. LOL.~~
Eeee, seriously tak boleh blah.. I should start my workout, go gym and need to consistent it..

*CAN I.? Hehehe -,-"

Okay, It's time to get lean!. Workout routines to help cut the fat while maintaining muscle mass.

Cakap memang senang, tapi nak konsisten ?? Agak susah jugak.. Lagi-lagi orang macam aku nie.. Yang ade penyakit 'M' nie.. You know penyakit 'M'? 'M' stand for MALAS.. Okay daa..~

Haishh.. Bile agaknya yea aku nak kurus nie, lagi-lagi aku nak tunang bulan 5 nanti.. Sempat ke tidak nie?
Ohh, please please please..


Walaupun Adele nie gamuk @ big size die tetap boleh berjaya sebagai penyanyi :) 
Love you Adele.. you've a awesome voice.. I loike :) 


Khloe Kardashian, she's chubby rite.. Tepi tetap geogeous kn.. 
Dapat badan macam nie pon okay lah.. 


Tapi sebenarnya nak badan macam nie.. HAHAHAH -,-" 

BLUEKS.. 


Lots of Love
Fia Aznam Roses

Tuesday, February 14, 2012

"Loving you everyday".

Hi.. Assalammualaikum :) 

Today I'm sure kedai bunga untung, coz ramai yang akan beli bunga for valentine's day.. Suka lettew sape-sape yang dapat bunga from lover's.. Heee :) Yelaa, sape tak sukakan dapat bunga.. Especially, from kekasih hati..
Ouchh, jealous I tau.. Tade ke sape-sape nak bagi I flowers? HAHA.. *kidding :)

For me, no need to wait for valentine's day lah nak bagi bunga kan, tak valentine's pon boleh bagi bunga what.. Hehee ":)

So, for muslim's tayah lah nak celebrate sangat valentine's day nie.. Dari korang celebrate benda yang tak berfaedah nie, baik korang buat amal jari'ah.. Opssiee! *cakap je orangkan, diri sendiri tuh perbetulkan dulu*.. (Ingatan untuk diri sendiri)



Dear love, I don't need a flowers or chocolates, I just need your love :) 


From your favourite girl .. ~~

Lots of Love
Fia Aznam Roses

"My Hantaransss List".


Hi.. Assalammualaikum :)


Selamat Pagi.. Happy Valentine's Day to those who's celebrating.. 
Sorry, fyi I'm not celebrating Valentine's Day :) Heee.. 

Okay, eventho my engagement still lambat lagi, but now I'm started to look out the barang hantaran tau.. Heee -,-"
See? Nampak tak ke-excited-kan saya tuh?

Yela, we need to start from now.. Ingat senang ke nak provide all things in a short time? Susah okay..
If my salary ribu raban.. Boleh lah citerkan.. Neh salary ponn..... Hurmmm.. Cukup-cukup makan.. Memang susah lah.. But I am grateful with what I have.. Syukur, Alhamdullilah..

Okay now I need to cari sikit-sikit for my hantarans.. I've a list for what I want for that.. Heee :D
Boleh pening gak lah kan, nak cari benda apa yang sesuai to gave him..

Oraite.. Let's checkedout my hantarans list :-

* Sirih Junjung (Ini da confirm)
* Buah-buahan (Standard orang bagi buahkan!?)
* Cake
* Coklat
* Jeli & Gula-gula
* Sejadah
* Baju Kemeja
* Perfume
* ??????? (Seriously, no idea nak bagi apa lagi)

Okay, start from this month akan cari sikit-sikit.. Heee! 
And my theme for the E-Day will be light purple and pink.. How sweet kan.. Ahaks :) 


Lots of Love, 
Fia Aznam Roses

Friday, February 10, 2012

"Where to go for a short vacation.?"

Hi.. Assalammualaikum :) 


It's Friday already and now I am thinking that I should take leave and go for a short vacation..
Seriously, I'm tired with all I've done now..

But for a short vacation, where should I go? Hurmm..
And most importantly without a lots of money, just for release tension and relax.. The beach.. The island? Probably.. But where? 


Haishh.. Where should I go peeps? I've no idea now.. 
How bout Morib? I've never been there.. 




Morib beach, located along the Selangor coast way is only 15 minutes driving distance from Banting. It may not have a beautiful beach, but Morib is definitely a nice place for weekend getaway..


Yes, I'll be there, InsyaAllah :) 


Lots of Love
Fia Aznam Roses

"Movie - Hafalan Shalat Delisa".

Hi.. Assalammualaikum :)


I think this week loads of movie yang I review, so for this time I nak cerita sikit about the this movie, 'Hafalan Shalat Delisa'.. Haaa? Tak pernah dengar pasal movie nie? Yess, memang pon you'll tak pernah dengar, sebab cerita nie tade keluar wayang pon kat Malaysia.. Kalau nak tengok kena lah beli kat Astro First.. 


Movie nie I beli last Saturday kat Astro First, memandang cuti yang panjang hari tuh I'm not going anywhere and duduk dekat rumah pon tersangat lah bosan, nak tengok TV macam tade cerita je.. Even kat astro 'Channel Berbayar", pon tade cerita best yang nak ditontonkan, sikit-sikit keluarkan cerita yang selalu tengok.. Asyik cerita yang sama je! BOSAN..

So, disebabkan bosan, I pon beli lah cerita dekat Astro First tuh, nak beli cerita melayu?? Hurmm.. Boringlah.. So, I pon beli cerita 'Hafalan Shalat Delisa'..

This movie best jugak, sebabnyaaa, I tengok banyak kali.. HAHA :)
Even I seorang yang tak suka tengok cerita sedih-sedih neh, tapi untuk cerita neh, I tengok banyak kali okay! SEDIH.. Sebab I menangis tengok cerita neh. Heee :) 2 kali I tengok, 2 kali I nangis.. 3 kali I tengok, 3 kali I nangis.. HAHAH :) Ntah pape kan.. Huuu -,-"


Sinopsis :)

Delisa (Chantiq Schagerl) gadis kecil kebanyakan yang periang, tinggal di Lhok Nga desa kecil di pantai Aceh, mempunyai hidup yang indah. Sebagai anak bungsu dari keluarga Abi Usman (Reza Rahadian), Ayahnya bertugas di sebuah kapal tanker perusahaan minyak Internasional. Delisa sangat dekat dengan ibunya yang dia panggil Ummi (Nirina Zubir), serta ketiga kakaknya yaitu Fatimah (Ghina Salsabila), dan si kembar Aisyah (Reska Tania Apriadi) dan Zahra (Riska Tania Apriadi).
26 Desember 2004, Delisa bersama Ummi sedang bersiap menuju ujian praktek shalat ketika tiba-tiba terjadi gempa. Gempa yang cukup membuat ibu dan kakak-kakak Delisa ketakutan. Tiba-tiba tsunami menghantam, menggulung desa kecil mereka, menggulung sekolah mereka, dan menggulung tubuh kecil Delisa serta ratusan ribu lainnya di Aceh serta berbagai pelosok pantai di Asia Tenggara.
Delisa berhasil diselamatkan Prajurit Smith, setelah berhari-hari pingsan di cadas bukit. Sayangnya luka parah membuat kaki kanan Delisa harus diamputasi. Penderitaan Delisa menarik iba banyak orang. Prajurit Smith sempat ingin mengadopsi Delisa bila dia sebatang kara, tapi Abi Usman berhasil menemukan Delisa. Delisa bahagia berkumpul lagi dengan ayahnya, walaupun sedih mendengar kabar ketiga kakaknya telah pergi ke surga, dan Ummi belum ketahuan ada di mana.
Delisa bangkit, di tengah rasa sedih akibat kehilangan, di tengah rasa putus asa yang mendera Abi Usman dan juga orang-orang Aceh lainnya, Delisa telah menjadi malaikat kecil yang membagikan tawa di setiap kehadirannya. Walaupun terasa berat, Delisa telah mengajarkan bagaimana kesedihan bisa menjadi kekuatan untuk tetap bertahan. Walau air mata rasanya tak ingin berhenti mengalir, tapi Delisa mencoba memahami apa itu ikhlas, mengerjakan sesuatu tanpa mengharap balasan.



p/s : Tonton lah movie nie :) Bagus untuk anak-anak anda.. Dari tengok cerita yang bukan-bukan tuh kan! Heee :)


Lots of Love
Fia Aznam Roses

"Menjadi dan Memberi di Alam Perkahwinan".

Hi.. Assalammualaikum :) 


Pemikiran yang betul dan positif adalah syarat untuk kita bersikap positif. Mental attitude yang betul sangat penting dalam melayari bahtera rumahtangga. Attitude yang betul perlu untuk menghadapi cuaca rumahtangga yang tidak menentu.
Untuk membina dan mengekalkan kesuburan cinta, kita perlu ada sikap positif. Tanpa sikap yang positif, cinta akan terbarai dan kebahagiaan akan berkecai. Berikut adalah langkah praktikal bagaimana untuk kita bina pemikiran yang positif seterusnya membentuk sikap yang positif.

*******************************
Fokus pada tanggungjawab diri, bukan sekadar menuntut hak
Punca hati tidak tenang dan hilang kebahagiaan dalam hidup kebanyakan manusia ialah perjuangannya untuk mendapatkan haknya semata-mata. Manusia sering marah dan mengeluh dengan berkata, “Aku sepatutnya tidak dilayan begini.” Dalam beberapa situasi, kita tidak mendapat apa yang kita jangkakan dan harapkan. Betul bukan?
Fokus pada tanggungjawab diri – sebagai suami atau isteri, kita dituntut oleh syariat Islam untuk melaksanakan tanggungjawab. Tunaikan hak pasangan kita itu lebih utama daripada kita menuntut hak kita. Menuntut hak tidak salah, Islam menggariskan hak-hak suami yang wajib dipenuhi isteri, dan hak-hak isteri yang wajib dipenuhi suami. Namun, menunaikan hak pasangan itu lebih utama.
Inilah prinsip asas, inilah golden rule yang harus difahami dan digenggam oleh setiap daripada kita yang bakal atau sedang melayari alam perkahwinan.
Adalah tidak bijak untuk terus membuang masa dan tenaga memikirkan tentang apa yang sepatutnya berlaku berbanding apa yang perlu dan patut kita lakukan. Ramai orang terseksa dengan kekecewaan dan geramkan pasangannya yang sepatutnya berbuat begini atau begitu. Padahal, pemikiran yang negatif itu akan memburukkan lagi keadaan.
Rasa-rasa yang negatif ini akan ‘menyedut’ tenaga, keceriaan dan akan menyebabkan kedutan pada wajah. Kesannya, kita akan ditarik ke belakang. Malah kita akan ditolak ke lorong yang salah dalam kembara kehidupan yang penuh ujian ini. Untuk bergerak ke hadapan dan terus memburu kemajuan dalam diri agar lebih bahagia dan tenang dalam hidup, fokus kepada apa yang kita boleh lakukan untuk melaksanakan tanggungjawab kita.
Sabda Rasulullah s.a.w. :
مَنْ لا يَرْحَمْ لاَ يُرْحَمْ !
Siapa yang tidak memberi rahmah (kasih sayang), dia tidak dirahmati (dikasihi disayangi).
(Muttafaqun ‘alaih)
تَهَادُوا تَحَابُّوا
Berilah hadiah sesama kamu, nescaya kamu akan saling cinta-mencintai. (Riwayat Al Baihaqi)
Mereka yang berjaya melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik sering mendapat haknya sebagai ganjaran. Mereka yang memberi kasih sayang, akan mendapat kasih sayang sebagai ganjaran. Kasih sayang daripada siapa? Kasih daripada Allah s.w.t Maha Pencipta, kasih daripada sesiapa yang dikehendakiNya, juga daripada makhlukNya di muka bumi, antaranya ialah pasangan hidup dan manusia.
Manusia sering merasakan bahawa dengan menerima kebaikan, hati akan gembira dan bahagia. Benar, tetapi ada satu lagi perkara yang akan membuatkan hati gembira dan bahagia, iaitu memberi kebaikan. Mungkin ramai yang tidak percaya, namun seringkali perkara inilah yang tidak dilakukan, yang menyebabkan hati manusia tidak bahagia. Ya, tidak memberi kebaikan, maka hati tidak bahagia.
Giving, it is one of our needs. The need to give. Berilah kebaikan, buatkan pasangan gembira dan bahagia, nescaya kita juga akan gembira, bahagia dan terima kebaikan.
What you give is what you get.
What goes around, comes around.
Berkahwin bukan sekadar untuk menerima daripada pasangan, tetapi juga untuk memberi. Tidak sempurna erti perkahwinan dengan hanya menerima. Menjadi baik dan memberi kebaikan, adalah sebahagian daripada erti perkahwinan.
Jalan menuju gerbang perkahwinan bukan sekadar usaha mencari yang baik, tetapi juga usaha agar dirimenjadi baik, agar dapat memberi di alam perkahwinan.
Banyakkan usaha menjadi baik, dan lebih baik, warnai kehidupan seharian dengan nilai-nilai Iman dan Islam. Kemudian berusaha mencari yang baik, insyaAllah, yang terbaik akan Allah s.w.t aturkan buat kalian.
Antara pesanan isteri ‘Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah:
“Ketahuilah, sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredhaannya daripada keredhaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.”
Kita juga perlu jelas dengan apa yang dimaksudkan dengan kebaikan. Definisi baik buruk, menurut neraca apakah yang kita pegang? Bukan neraca nafsu, bukan neraca akal manusia semata-mata. Definisi baik buruk yang kita pegang adalah apa yang ditetapkan Allah s.w.t., dalam kata lain, neraca syara’, neraca Islam. Perkara baik, adalah apa yang syara’ tetapkan sebagai baik. Perkara buruk, adalah apa yang syara’ tetapkan sebagai buruk.
Menjadi dan Memberi Kebaikan Di Pentas Kehidupan
Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:
Orang-orang yang berbuat kebaikan di dunia ini mendapat (pembalasan) yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa.
(An-Nahl: 30)
Ayuh kita berusaha menjadi baik, meningkatkan amal kebaikan, memberi kebaikan kepada manusia. Jalan ke arah kebaikan itu banyak, medan amal kebaikan itu luas. Berusaha agar semakin banyak kebaikan dapat dilakukan dan diberi, nescaya semakin banyak kebaikan yang akan kita terima, di dunia, bahkan lebih lagi di akhirat. Inilah janji Allah Yang Maha Pemberi, Maha Pembuka Rahmat.

p/s : Sorry lately, aku rasa belog aku neh penuh dengan bunga-bunga cinta,, Eeuwwww! 

Lots of Love
Fia Aznam Roses

"The Quotes".


Love works in miracles every day: such as weakening the strong, and stretching the weak; making fools of the wise, and wise men of fools; favouring the passions, destroying reason, and in a word, turning everything.

Thursday, February 09, 2012

"Movie - Azura 2012".

Hi.. Assalammualaikum :)


How's your holiday peeps? Is it awesome? GOOD..
For me? Hurmm :( Not sooo awesome lah.. Because nothing to do at all.. BORING..

Alright, sepanjang cuti selama 4 hari serious boring, sebab tade pergi memane.. Keluar pon on Sunday.. Itu pon 1 hari tuh je yang keluar pegi kenduri kawan I..Then terus pergi menhabiskan duit..
Contohnya, karaoke selama 3jam kat KTV Lowyatt tuh. then pergi makan lepas tuh tengok wayang.. Grrr.. Memang menghabiskan duit namanya tuh kan? Heee -,-"

Kalau pergi memane, tangkap gambar tuh wajib.. Heheh :)
Tengok pipi yang GEBUUU tuh.? Err! SERAM.. 

Okay, memandangkan last week cuti yang panjang dan I pon keluar tengok wayang, so now nak ler comment-comment about the story yang I tengok tuh..
As yang korang tahu, I tengok wayang, midnight, tapi tade lah midnight sangat pon.. Dalam pukul 11pm macam tuh.. If korang nak tahu I tengok cerita Azura 2012..

Filem Azura tuh sebelom nie dah ade dah, tapi version dolu-dolu lah pada tahun 1984 if tak silap I lah, tapi for me, Azura dulu lagi best kot dari yang sekarang neh.. Hehehe :) Sekarang neh macam KURENGGGGGGG sikit lah.. Oopsss!


Azura, seorang gadis remaja yang gigih hadapi cabaran hidup untuk mencapai cita-citanya. Dia tinggal bersama ibu saudaranya, Yusni, setelah kedua ibu bapanya terkorban ketika tragedi terowong Min dan Mekah pada 1990. Dia menjadi mahasiswa universiti swasta.
Di samping itu, dia mempelajari bahasa Perancis kerana meminati keindahan bahasa dan seni Perancis. Azura dan Zek lari ke London dan berkahwin di sana. Cinta mereka dihalang oleh bapa Zek dengan pelbagai dugaan.


Pegarah : Aziz M. Osman..

Pelakon : Neelofa, Shah Jazle, Afdlin Shauki and ramai lagi lah..



Lots of Love
Fia Aznam Roses

Thursday, February 02, 2012

"Movie - Sumpahan Kum Kum".

Hi.. Assalammualaikum :)


Hello peeps.. How are you? I'm feeling good.. Hope you're doing well..

Actually, I wanna update this entry a few ago.. But I forgot lar.. Heheh :) Yela, now loads of thing in my head :( #Poor me!


Kalau nak p memane, wajib tangkap gambar.. 
Huahuahua :) Whatever.. XOXO -,-"

Okay lah, just wanna shared with you guys about this movie.. As usual, if I pergi tengok wayang je, I akan update about the story, whether the movie best or tak best kan.. Heee :)
Suka-suka je kan nak mengkomen cerita-cerita orang.. Apa pon ADA AKU KESAH? Hahaha --


For me, movie nie okay lah.. Seram jugak and paling aku tak suka sekali ialah cerita neh, suka bagi aku tekejut-terkejut.. Tengah dok syok-syok layan, tetibe hantu muncul, menjerit lah kan apa lagi.. Haishh..
Nasib aku tak mengandung.. Heheh :) If tak dah terberanak dah..
Walaupun pelakon-pelakon die tade lah popular mane, tapi okay lah cerita neh.. SERAM!! Itu yang penting.. Yela dah nama pon cerita hantu kan.. Huhu -,-"



Sinopsis :)

Sumpahan Kum Kum mengisahkan Mila yang memiliki wajah berjerawat, malu dengan keadaan rupanya lalu berjumpa dengan seorang dukun bagi mendapatkan rawatan susuk. Pantang laranganya adalah Mila tidak boleh melihat cermin selama 44 hari. Di tempat kerjanya, Mila yang dahulunya langsung tidak dipandang oleh lelaki, mula menjadi siulan ramai. Mila tidak sabar untuk melihat wajah barunya dan dia melihat cermin. Wajah Mila bertukar menjadi hodoh dan Mila pergi berjumpa dukun yang sama untuk memulihkan wajahnya.

Setelah dipujuk dan dirayu, akhirnya dukun iaitu Mak Tom, memberitahu Mila bahawa satu-satunya cara untuk memulihkan wajahnya adalah dengan meminum darah 9 gadis sunti. Mila mengekori Shima ke tandas dan membunuhnya serta meminum darahnya. Shima adalah anak kepada Mak Tom. Mak Tom bertekad untuk membalas dendam terhadap kematian anaknya dan memanggil Mila dengan mengatakan kononnya ada cara lain untuk mencantikkan kembali wajahnya. Mak Tom melibas Mila dengan cangkul dan memasukkan tubuh Mila yang nyawa-nyawa ikan ke dalam lubang yang telah digalinya. Sebelum ditimbus, Mila sempat menyumpah yang dia akan membunuh anak-anak sunti keturunan Mak Tom. Mak Tom mempunyai seorang cucu, Tini dan Mak Tom bimbang Tini akan menjadi mangsa dendam Mila maka Mak Tom sentiasa bersikap dingin terhadap Tini. Hantu Mila(hantu kum-kum) sering merayau dan menggangu orang kampung.

Pada suatu hari, Mak Tom meninggal dan wajahnya berulat dan dipenuhi lipas dan serangga. Rahsia Mak Tom terbongkar apabila Adi, anak lelaki Mak Tom pergi berjumpa Mak Leh, ibu saudaranya, untuk mendapatkan penjelasan tentang hantu Mak Tom dan hantu Shima yang menganggunya. Adi menyuruh isterinya, Nurul, membawa anak mereka pulang ke KL. Di KL, hantu Mila mengekori Tini dan Nurul sehingga dirumah. Nurul mendapat panggilan dari Adi menyuruhnya mengunci semua pintu dan tingkap. Malangnya, Mila sudah berada didalam rumah dan sedang bermain dengan Tini. Nurul mengunci dirinya dan Tini di dalam bilik.

Di kampung, orang kampung sedang mengadakan upacara pengebumian mayat Mila. Adi bergegas pulang ke rumahnya di KL dan ketika tiba, Adi mendapati Tini berada di dalam bilik bersama hantu Mila dan sedang menjerit ketakutan. Adi berjaya membuka pintu dan mendapati hantu Mila sedang mengendong anaknya yang pengsan. Sebelum sempat hantu Mila menggigit leher Tini, hantu Mila menggelupur kerana pada ketika itu, di kampung, orang ramai sudah selesai mengebumikan mayat Mila dan sedang membaca Yassin. Di kubur Mila, kelihatan sorang wanita berjubah dan berhijab sedang berdiri tunduk melihat batu nisan.



p/s : Kepada ibu-ibu mengandung, Disyorkan tayah ler nak nengok citer neh, kang terberanak plak dalam panggung wayang.. Heee :) Peace..!

Sekian, Kbai.. 

Happy reading peeps.. <3.

Lots of Love
Fia Aznam Roses