Monday, March 05, 2012

"Jatuh cinta dengan barangan online".



Hi.. Assalammualaikum :)


Selamat tengahari semua.. Dah makan lunch ke? Mesti ada yang tengah dietkan? Huhu "__"
Jangan nak diet sangat lah kan..
Tengok macam I.. Diet katanya.. HAHA.. Tapi hampehh -___-'
tak jugak kurus-kurus.. Haishh.. Sentap mak.!

Sebenarnya, aku nak kongsi sikit lah hati dan perasaan aku nie.. HAHA.. *Jangan nak kongsi sangatlah*.. Heee.. Tade lah, aku melalut kejap disebabkan kebosanan melanda diri nie.. Hurmm ):
Bosan lah dengan kerja.. Yela, bukan aku tak bersyukur.. Cuma setiap hari rutin harian yang sama and buat benda yang sama membolehkan aku kebosanan tahap dewa.. BHAHAHAH.. *evil laugh*..


Okaylah, aku nak kongsi pasal benda nie sebenarnya..
Sekarang nie aku tatau kenapa aku jatuh cinta dengan barangan-barangan online.. Serious dohh..
Tengok-tengok then tergerak hati nak beli..HUHUHU -,-"
Memang heaven lah kan and sekarang tengah menyesal giler sebab duit semakin berkurangan.. HUWARGHHH ):'

Acaner nie? Ada sesape yang baik hati ke nak bagi aku duit? Kalau ada, terima kasih banyak-banyak lah..
HARHARHAR.. !! *Memang ada pulak orang yang baik hatikan nak bagi aku duit dengan senang-senangnya.. MEMANG TAK LAH..! ~~

So, dekat sini aku nak share lah sikit kebaikan ataupaun kelebihan shopping online nie.. Heee -,-"

Let's check it out (:'


- Dapat menjimatkan masa dari pergi ke kedai baju atau kompleks membeli belah. Ye lah nak pergi ke kedai   bukan dekat. Kalau dekat pun nak naik kereta, cari parking. Berapa banyak masa habis kat situ. Itu belum kira lagi nak pilih sana sini. Sampai berjam-jam tapi satu baju pun tak dibeli. Memang berapa banyak masa berkualiti yang terbuang tu.

Berbeza dengan membeli barangan secara online, anda hanya perlu memilih baju yang cantik pada pandangan, pilih saiz dan bayar. Barangan akan sampai dalam tempoh 1-5 hari (bergantung pada perkhidmatan kourier).

Dapat jimatkan kos. Ok biasanya kalau beli online ni harga caj tambahan adalah pos. Tapi bagi pembelian kat kedai selain kos produk, kena tambah kos minyak, kos parking, kos makan, kos pergi tandas dan lain-lain kos yang lebih tinggi dari kos pos. Walaupun mungkin kadang-kadang produk online mahal sikit dari kedai(sebab biasanya penjual online ni modal beli barang kecil) tapi tak banyak kos-kos tambahan seperti dinyatakan diatas. Kalau beli barang dalam kuantiti yang banyak pasti dapat diskaun sekaligus menjimatkan kos.


Ada yang mengatakan barang online tidak terjamin dan tidak selamat. Ini adalah tanggapan yang salah. Bukan semua barang online tidak berkualiti. Banyak yang memberikan barangan yang berkualiti untuk pembeli. Bukan itu sahaja, ada yang menawarkan pulangan semula dalam tempoh ditetapkan untuk gantian. Kalau barang yang tidak kualiti dan selamat pastinya laman web lelong tidak mampu mencatatkan transaksi berjuta ringgit sebulan dan tentulah mudah.my tidak akan mampu beriklan di televisyen.


- Anda boleh mengelakkan dari anasir-anasir yang menghasut untuk membuat pilihan. Anda duduk je kat bilik dan pilih je sendiri. Tak payah ada rakan cadangan yang kadangkala belum tentu elok pilihannya.


OMJAYY, Duit dah tinggal sikit.. HAHAHA -,-"

BUT.. Make sure, apa yang korang shopping tuh memadai lah dengan kos/kewangan korang.. Dan jangan sesekali guna kad kredit.. I just bagi peringatan lah.. Sebab if korang gune kredit kad, lagi macam-macam korang akan beli.. Serious nie.. Hehe :) Lepas tuh baru lah korang akan menyesal..
Dan if nak cari barangan online nie, pastikan barang tuh berkualiti and boleh tahan lama sikit lah, sebab aku dah de pengalaman, aku beli barang online, tapi tak sampai sebulan barang tuh dah rosak ):


p/s : Rasa macam nak beli handbag baru lah.. Tapi.... Hehe. .Paham-paham sudehh -___-"

*Dah kau Fatin, jangan nak boros sangat.. kata nak kahwinkan.. HARHARHAR..


Lots of Love
Fia Aznam Roses

No comments: